Mircea Băsescu merge la închisoare - dar pentru cât timp? Neculai Onțanu și Loredana Radu vor ajunge în fața Curții de Apel, Bulgaria este indecisă, iar Brexit-ul are repercursiuni sângeroase asupra Marii Britanii. După ploaie, apare curcubeul.

Mircea Băsescu și-a primit sentința finală. Fratele fostului președinte a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență.

Influența lui Băsescu a costat 600.000 de euro, pe care acesta i-a primit mită de la familia lui Sandu Anghel.

Traian Băsescu a comentat pe Facebook tocmai că nu are niciun comentariu de făcut în legătură cu decizia definitivă a instanței. Indiferent de ce crede el, mai exact, că este o decizie mult prea dură, cum spunea în trecut.

Totuși, nu este cazul să cădem în plasă și să credem că Mircea Băsescu își va petrece patru ani din viață în închisoare.

Conform unor calcule făcute de EurActiv, după ce am scăzut perioada pe care Mircea Băsescu a petrecut-o deja în arest, luând în considerare și vârsta lui, și pe baza legii executării pedepselor, Mircea Băsescu ar urma să stea în penitenciar cel mult patru luni până să poată cere eliberarea condiționată. Asta dacă nu scrie și o carte.

Și primarii sunt trimiși în judecată câteodată. Este cazul lui Neculai Onțanu, pe care DNA l-a trimis în judecată după ce a finalizat dosarul în care fostul primar al Sectorului este acuzat de luare de mită.

Onțanu nu merge singur la Curtea de Apel, ci însoțit de Loredana Radu, nepoata fostului vicepremier Gabriel Oprea și avocata fostului premier Victor Ponta, care este acuzată de complicitate la luare de mită. Pe lista invitaților mai sunt și Toma Șutru, fost secretar al Consiliulii Local al Sectorului 2 și Aurel Radu.

Toate oalele se sparg în capul lui Neculai Onțanu după ce a făcut parteneriat cu Loredana Radu (și cu Gabriel Oprea, indirect) și a acceptat o mită sub forma unui teren de 1.500 mp cu o valoare de peste de 1,4 milioane de euro.

În schimb, el trebuia să faciliteze procedura de reconstituire a dreptului de proprietate pentru mai multe terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2.

Terenul pentru care primarul Sectorului 2, Neculai Onțanu, a fost arestat și acum, trimis în judecată, și care a ajuns, în final, la familia lui Gabriel Oprea, i-a aparținut lui Take Ionescu, marele politician român și fost premier din perioada interbelică, după cum a scris EurActiv.

Actualul premier al nostru, Dacian Cioloș, în schimb, susține, după ce s-a întălnit cu Justin Trudeau, că există o abordare politică comună pentru o decizie în perioada imediat următoare privind ridicarea vizelor pentru românii care călătoresc în Canada.

Premierul canadian, Justin Trudeau, ”și-a arătat deschiderea pentru a lucra împreună, rapid și eficace în acest sens”.

O veste foarte bună, având în vedere că România și Bulgaria sunt singurele state membre UE față de care Canada menține regimul de vize.

Iar că tot veni vorba despre Bulgaria, se pare că vecinii noștri s-au răzgândit. Dacă miercuri spuneau că sunt dispuși să trimită 400 de militari pentru viitoarea brigadă NATO din România, joi, Bulgaria a refuzat să mai participe la flota comună NATO din Marea Neagră, inițiativa țării noastre.

Știrile externe se încheie cu Marea Britanie și cu o veste tristă. O deputată laburistă, Jo Cox, a fost împușcată și înjunghiată în nordul Angliei, în circumscripția sa, în timp ce făcea campanie pentru rămânerea Marii Britanii în UE. Femeia a murit. Martorii susțin că presupusul autor ar fi strigat "Britain First" înainte de atac.

Tot în favoarea menținerii Marii Britanii în UE, ca și Jo Cox, sunt și cei de la Financial Times, care lansează un avertisment referitor la pericolul actului de "automutilare" reprezentat de un eventual Brexit.

FT este de părere că Brexitul ar provoca pierderi economiei britanice, iar campania referendumului este o confruntare între valori ce se opun: între internaționalismul liberal și un naționalism închistat, între un sistem de comerț deschis și marginalizare.

Vom urmări ce se întâmplă cu Brexit-ul săptămâna viitoare.

Dacă doriți, puteți să citiți ce scrie Financial Times aici.

Recomandarea de lectură a redacției vine, astăzi, în contextul celui mai sângeros atac armat din istoria SUA, revendicat de Statul Islamic, în care 50 de oameni nevinovați și-au pierdut viața într-un club LGBT din Orlando: Povestea simbolului care a reprezentat, zilele acestea, solidaritate. Povestea steagului-curcubeu. "O emblemă ruptă din sufletul oamenilor", așa cum o numește BBC