Iohannis și Tăriceanu se ceartă pe Shhaideh și Plumb. Marea Britanie și UE bat pasul pe loc. Comisia Europeană trece de la relocarea obligatorie a refugiaților la relocarea voluntară. CSM trece de partea bună.

Administrația Prezidențială, Guvernul și Parlamentul și-au aruncat săgeți toată ziua. Calin Popescu Tăriceanu l-a comparat pe Klaus Iohannis cu Duhul Sfânt, care le dă sfaturi păcătoșilor, adică oamenilor politici. Șeful statului, care a lansat un alt atac asupra coaliției de guvernare, subliniind că România este o țară stabilă și sigură, cu democrație consolidată și o luptă anticorupție dusă cu determinare și cui rezultate foarte bune, "chiar dacă unii politicieni încă nu s-au împăcat cu acest gând" și-a trimis purtătoarea de cuvânt să-l ironizeze pe liderul Senatului care se face că nu vede creșterea prețului la carburanți.

Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ la mustață controversatelor proiecte ale lui Tudorel Toader. Zece membri au votat împotriva ideilor ministrului Justiției, în timp ce opt s-au arătat a fi de acord cu ele. Președintele CSM le-a cerut membrilor Consiliului să voteze așa cum le dictează conștiința în ceea ce privește avizul asupra proiectelor de modificare a legilor Justiției, dar i-a avertizat că la un moment dat fiecare dintre ei va răspunde pentru votul pe care îl va da, cel puțin la nivel de conștiință.

#PE Progresul privind prioritățile UE în primele patru runde de negocieri cu Marea Britanie nu a fost suficient. Consiliul European ar trebui să confirme că nu au fost făcute progrese suficiente privind cele trei obiective principale ale UE - asigurarea drepturilor cetățenilor UE și britanici, clarificarea angajamentelor financiare ale Marii Britanii și rezolvarea chestiunii frontierei dintre Irlanda și Irlanda de Nord - în cazul în care a cincea rundă de negocieri nu aduce modificări substanțiale privind aceste subiecte.

Deputații europeni din Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne au discutat progresele privind transferul refugiaților din Italia, Grecia și din țările terțe care găzduiesc un număr mare de solicitanți de azil. Schema de relocalizare propusă de Comisia Europeană, introdusă în urmă cu doi ani, a expirat la 26 septembrie și, iar Comisia Europeană nu a făcut propuneri de continuare a sistemului de relocalizare a refugiaților, dar s-a concentrat, însă, asupra reinstalării, adică a aceeptării refugiaților din afara UE, în mod voluntar.

Statele din Europa Centrală și Europa de Sud-Est au nevoie de o extindere a infrastructurii energetice, iar Comisia Europeană dorește să finanțeze anumite proiecte prioritare. Cum ar fi proiectul gazoductului BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria).

Recomandare de lectură: Reportaj din inima Coreei de Nord, semnat CNN.