Un vicepreședinte al Agenției Medicamentului a fost reținut pentru că ar fi încercat să corupă un șef din Ministerul Sănătății. În acest timp, premierul trimite Corpul de Control să verifice softurile APIA.

Lazăr Iordache, vicepreședintele Agenției Naționale a Medicamentului, a fost arestat pentru dare de mită și cumpărare de influență, pentru că ar fi oferit unui șef din Ministerul Sănătății 5% din valoarea unor proiecte pentru două spitale.

Potrivit procurorilor DNA, „în perioada aprilie – iunie 2016, Lazăr Iordache i-a promis unei persoane cu funcție de conducere din cadrul Ministerului Sănătății un procent de 5% din sumele alocate de Ministerul Sănătății pentru două spitale (destinate construirii unei stații de epurare, respectiv pentru dotarea cu echipamente medicale)”.

În sfârșit apar verificările în cazul softului blocat care a întârziat plățile subvențiilor către fermieri. Softul implementat la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru a autoriza plățile subvențiilor către fermieri este verificat de Corpul de Control al premierului Dacian Cioloș. Sistemul informatic cu care lucrează funcționarii APIA este elaborat de Siveco, o companie IT care a realizat o mulțime de produse soft pentru instituții de stat.

Contractul cadru dintre APIA și Siveco, în valoare de 32 milioane euro, expiră la sfârșitul acestui an, iar dezvoltarea extensiilor de program necesare plății subvențiilor aferente anului 2015 costă aproximativ 9 milioane euro. Până acum, sistemul informatic care permite plata subvențiilor pentru fermieri s-a blocat de mai multe ori.

În acest timp, pe plan extern, Turcia își radicalizează tot mai mult relațiile diplomatice. Turcia și-a rechemat în țară ambasadorul din Austria pentru a revizui relațiile pe care le are cu Viena, după o serie de dispute cu statul membru al Uniunii Europene. Decizia a venit după ce presa turcă a informat că autoritățile austriece au permis ilegal susținătorilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) să organizeze o demonstrație la Viena. 

În trecut, Austria a mai înfuriat oficialii de la Ankara cu acuzații de rasism radical și o cerere ca discuțiile de aderare la UE a Turciei ar trebui să fie oprite din cauza epurării începute ca urmare a loviturii de stat eșuate din 15 iulie, iar ministrul de externe al Austriei a spus că Viena se opune oricărei măsuri care ar aduce Turcia mai aproape de aderarea la Uniunea Europeană.

Pe final, o informație care nu se va vedea, probabil, prea curând și în mediul politic dâmbovițean: un parlamentar german a demisionat după ce presa a descoperit că și-a înfrumusețat CV-ul. Social-democrata Petra Hinz și-a depus mandatul din Bundestag, în urma dezvăluirilor privind introducerea în CV a unor diplome pe care nu le obținuse. Aflată de 11 ani în Parlamentul german, Hinz (în vârstă de 54 de ani) a scris în Curriculum Vitae că a absolvit facultatea de drept și că este juristă. În realitate, ea nu-și luase nici măcar diploma de bacalaureat, au descoperit jurnaliștii Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) și Neue Ruhr Zeitung. În România, încă nu a demisionat niciun politician, deși mai mulți au fost prinși cu CV-uri „înfrumusețate”, printre care Victor Ponta, Dan Șova sau Bogdan Olteanu.