Senatorul Gabriel Oprea a demisionat din Parlament, el urmând să piardă această calitate la 1 octombrie. Demisia a fost anunțată printr-o postare lungă pe Facebook. Mai discret a fost Mihai Răzvan Ungureanu, care a plecat și el din fruntea SIE.

Gabriel Oprea și-a depus, luni, demisia din funcția de senator. Fostul vicepremier a înregistrat cererea la Senat, urmând ca de la 1 octombrie să demisioneze. Anunțul a fost făcut de Gabriel Oprea pe Facebook, printr-o postare kilometrică plină de patriotism, interes național, apărări și conspirații.

În cererea din 26 septembrie, Oprea anunță că demisionează la 1 octombrie, astfel că și-a mai lăsat însă câteva zile răgaz de răzgândire. 

Potrivit Articolului 190 din Regulamentul Senatului, senatorii pot demisiona prin cerere scrisă, adresată președintelui. Președintele Senatului, în ședință publică, întreabă senatorul dacă stăruie în cererea de demisie și, dacă răspunsul este afirmativ, ori dacă senatorul nu se prezintă pentru a răspunde, cu toate că a fost înștiințat, declară locul vacant.

Articolul 188 din același Regulament menționează că în cazul în care un senator demisionează, el poate reveni asupra demisiei, până la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii Senatului de vacantare a mandatului, dacă următorul propus pe lista formațiunii din partea căreia a candidat nu a fost validat în plen.

Mai serios, Mihai Răzvan Ungureanu chiar a demisionat de la conducerea Serviciului de Informații Externe. Șeful statului a acceptat deja demisia acestuia, iar un succesor ar urma să fie desemnat după alegeri. Până atunci, serviciul va fi condus de un adjunct.

Președintele Klaus Iohannis a transmis președintelui Senatului și președintelui Camerei Deputaților să ia act de demisia din funcția de director al SIE a lui Mihai Răzvan Ungureanu și să declare vacantă această funcție.

O altă demisie ar fi necesară, după ce Angela Toncescu, fostă șefă a Consiliului de Administrație al Carpatica Asig și fostă șefă a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) și Dan Hosu, soțul fostei adjuncte al procurorului șef al DIICOT, au fost reținuți, luni, de procurorii DNA. Este vorba de cea a Giorgianei Hosu, procuror DIICOT și fost adjunct al instituției. 

Dan Hosu este soțul Giorgianei Hosu, procuror în cadrul Parchetului Instanței Supreme și fost adjunct al procurorului șef al DIICOT.Giorgiana Hosu a activat ca procuror șef adjunct al DIICOT în perioada 2013 - 2016, după ce anterior a condus timp de cinci ani Serviciul de combatere a macrocriminalității economico-financiare al Direcției.

Hosu a asigurat chiar conducerea DIICOT, după demisia Alinei Bica imediat după arestare, magistratul fiind pe atunci numărul doi în DIICOT, după ce a fost propusă de premierul Victor Ponta, pe atunci și ministru interimar la Justiție, pentru funcția de procuror-șef adjunct.

În 2015, a candidat fără succes la funcția de procuror șef al DIICOT, pierzând competiția în favoarea lui Daniel Horodniceanu.

Soțul ei, Dan Hosu, deține firma Despăgubiri Accidente Vătămări SRL, specializată în managementul obținerii despăgubirii victimelor accidentelor de circulație rutieră, firma sa oferindu-le consiliere victimelor și rudelor persoanelor decedate în urma accidentului din Muntenegru din 2013.

Fostul director al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Gheorghe Mencinicopschi, a fost eliberat condiționat din închisoare după ce a executat doi ani și o lună din pedeapsa de 8 ani. Decizia definitivă a aparținut Tribunalului Ilfov. Mencinicopschi este primul eliberat din „Lotul Voiculescu-ICA”.

Tot ieri, înaintea așteptatei dezbateri Hillary-Trump, mai multe persoane au fost rănite în urma unui atac armat în Houston, Texas. Poliția din Houston spune că suspectul, un bărbat de culoare, era avocat și avea probleme cu firma sa.

Recomandarea de lectură a redacției este astăzi o poveste splendidă scrisă de Washington Post despre femeile japoneze care s-au măritat cu militari americani după încheierea celui de-al doilea război mondial, devenind cetățeni ai fostului stat inamic.