O mită de aproape 9 milioane de euro. Parlamentarii desființează noțiunea de conflict de interese din Codul Penal. Cel supranumit „Ciordache” este propus ca vicepreședinte al Camerei Deputaților. O zi obișnuită în România.

Lucian Duță, unul dintre oamenii care a avut pe mână un buget enorm ca fost șef al Casei de Asigurări de Sănătate (CNAS), este acuzat de procurori că ar fi luat mite de 8,6 milioane de euro pentru a facilita încheierea unor contracte de furnizare a sistemelor informatice ale instituției. În caz că vă întrebați de ce funcționează atât de bine cardul de sănătate.

Cu toate acestea, politicienii fac tot posibilul să ciuntească munca procurorilor anticorupție: fie prin o nouă amânare a unei decizii a Parlamentului privind urmărirea penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu, fie prin desfințarea noțiunii de conflict de interese din Codul Penal.

Nici nu e de mirare astfel că Florin Iordache, cel supranumit de protestatari „Ciordache” după tentativa de dezincriminare a unor fapte de corupție prin Ordonanța 13, a fost „promovat” vicepreședinte la Cameră din partea PSD. După ce a fost forțat să demisioneze din funcția de ministru al justiției în urma scandalului declanșat de aprobarea pe șest a celebrului act normativ, Iordache a intrat, pentru foarte scurt timp, într-un con de umbră, dar revine în forță, fiind recompensat de colegii lui deputați pentru încercarea de a-i salva pe unii dintre ei de pușcărie.

În acest timp, preocupările la nivel european sunt de altă natură. Parlamentul European a adoptat o modificare a sistemului bugetar al UE care va permite o flexibilitate mai mare a bugetului european pentru a ajuta blocul să reacționeze mai bine în situații neprevăzute, cum ar fi crizele legate de securitate, migrație sau dezastrele naturale. (#Youth2.0)

De asemenea, eurodeputații au aprobat noi recomandări care vor duce încet-încet la dispariția mașinilor diesel de pe șoselele europene. Au fost modificate și regulile de omologare pentru noile modele, astfel încât testele să aibă un grad mare de independență, iar PE recomandă ca producătorii auto care falsifică rezultatele testelor să fie amendați cu 30.000 euro/mașină.

La final, declarația zilei de marți aparține ministrului comunicațiilor, Augustin Jianu: „Deși știm foarte bine că avem printre cele mai mari viteze broadband de acces la internet din Europa și poate chiar din lume (...) populația generală a României este în momentul de față analfabetă digital”.