Europenii ne-au reamintit ce așteaptă de la noi, președintele Iohannis le-a spus viitorilor magistrați ce așteaptă românii de la ei, doar parlamentarii au, ca de obicei, o altă agendă.

28 de ani mai târziu. Procesul mineriadei din iunie 1990 a început într-o zi friguroasă de februarie 2018. Dosarul - care se află acum în faza de cameră preliminară (unde se verifică legalitatea administrării probelor și excepțiile ridicate de inculpați) - îi are în prim-plan pe fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman și pe Virgil Măgureanu, primul șef al SRI.

În schimb, un alt proces de calibru - cel al judecătoarei care i-a achitat în primă instanță pe finanțatorii din fotbal - s-a încheiat. Cristina Terceanu a primit șapte ani pentru luare de mită, frații Victor și Ioan Becali au primit și ei pedepse cu închisoarea, dar fostul finanțator al clubului Dinamo, Cristi Borcea, denunțătorul faptei de corupție, a fost achitat.

O nouă promoție de magistrați a primit „binecuvântarea” președintelui Klaus Iohannis, care le-a spus absolvenților Institutului Național al Magistraturii că au ales să practice meseria lor „într-un moment în care actul de justiție este pus la îndoială public tocmai de acele persoane care sunt chemate să răspundă în fața legii”, dar că nu sunt singuri. „Alături de noi sunt românii, care și-au arătat susținerea pentru o justiție independentă și dreaptă, pentru o societate în care corupția este combătută și în care nimeni nu este mai presus de lege”, a adăugat Iohannis.

Un mesaj de susținere a justiției a trimis, de la Bruxelles, și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani. Într-o declarație de presă susținută împreună cu premierul Viorica Dăncilă, Tajani a spus că a cerut Guvernului român să continue lupta anticorupție și consolidarea statului de drept. #PE

Un alt mare susținător al luptei anticorupție, ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a discutat marți cu Liviu Dragnea, dar șeful PSD a spus că nu au vorbit nimic despre justiție. Dragnea a spus că dezvoltarea componentei economice a parteneriatului strategic a fost principala temă a discuțiilor.

Dragnea pare, mai nou, preocupat de aspecte economice. Președintele Camerei Deputaților a zis că îi va scrie și guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, pe tema creșterii prețurilor și că așteaptă niște răspunsuri după ce rata inflației a urcat de la zero la peste 4% în anul de guvernare PSD. Isărescu probabil că va organiza o școală de economie pentru pesediști la BNR - și premierul Dăncilă și ministrul de finanțe, Eugen Teodorovici, au spus că vor să vorbească cu șeful băncii centrale - deși guvernanții au ignorat tot anul nenumăratele avertismente lansate atât de la BNR, cât și de mulți alți analiști.

Nu-i nimic, Parlamentul mai înființează încă o Comisie inutilă, cea pentru ancheta SPP. În schimb, comisiile de Apărare din cele două camere - care ar fi putut ancheta acuzațile lui Dragnea la adresa serviciului - au votat împotriva audierii liderului PSD.

Și încă o veste proastă: în caz că vă bucurați de dezvoltarea Forțelor Navale, submarinele nu o să intre în dotarea acestora prea devreme.

Recomandarea de lectură: chiar și după înfrângerea ISIS, sirienii continuă să moară, un material The Atlantic.