Sute de mii de oameni au cerut în iarnă stoparea OUG 13 și au obținut-o. Acum nu mai e la Guvern, totul se întâmplă în Parlament. Dirijor: același Florin Iordache. Prim ajutor: Tudorel Toader. Alte ajutoare: membrii PSD, ALDE și aserviții. Reîncepe.

Ne tot pregătim de un nou asalt asupra Justiției și a Codurilor Penale de când OUG 13 a fost abrogată la presiunea străzii și a partenerilor internaționali. Unii au rămas în gardă, alții, foarte puțini, au crezut că au învins. O a treia categorie e plină de speranță: penalii și cei care speră să subjuge Justiția.

Ministrul Justiției Tudorel Toader s-a dus să dea raportul despre cum ar vrea el să modifice legile Justiției fix în fața celui pe care strada l-a vrut plecat din fruntea ministerului exact pentru atacul brutal asupra a ceea ce funcționează, cât de cât, în țară: Justiția.

Înainte ca Toader să se umfle în pene în fața lui Iordache cu „oul” creat la minister, comisia a discutat despre cât să fie pragul la abuzul în serviciu. Toți membrii comisiei și „specialiștii” s-au pronunțat pe una sau două sute de mii de lei, doar reprezentanții PSD și ALDE au tăcut.

Probabil pentru că vor avea de spus ceva atunci când vor vota ceva pe placul lui „Iordache, Dragnea & asociații”.

Dar toate controversele din jurul legilor Justiției și a pragului închipuit de Iordache&Co pentru infracțiunea de abuz în serviciu s-ar spulbera printr-o simplă solicitare adresată Comisiei de la Veneția.

La nivel declarativ, toți, în afară de Liviu Dragnea, spun că vor apela la specialiști. Dar niciunul nu o va face. Pentru că riscul de a primi un răspuns care să nu le placă este unul enorm. De ce? Pentru că cei de la Comisia de la Veneția se ocupă de cu totul altceva față de Iordache&Co.

Rămânem aproape de Liviu Dragnea și remarcăm că liderul PSD spune că habar nu are de primăriile din țară care au terminat bugetul cupă ce și-au umflat salariile pe legea PSD-ALDE. Dragnea a spus că nu a auzit despre aceste probleme, susținând că primăriile au libertatea prin hotărârile consiliilor locale să aprobe atât statul de funcții, organigrama, cât și bugetul.

Ultima despre Dragnea: Singura lui opoziție reală, Victor Ponta (ce ironie!) s-a apucat de făcut dezvăluiri. „Un singur coleg din PSD l-am vazut cu ochii mei și l-am auzit cu urechile mele când se ruga de Kovesi și Coldea să il ajute cu dosarul penal - Liviu Dragnea!!!”.

Nu doar afirmații pe Facebook. Ponta îl cheamă la confruntări la tv, în direct, pentru a da detalii despre cum ar fi încercat Dragnea să-și rezolve dosarul penal.

Trecem la premierul Tudose, care se contrazice public cu Comisia Europeană. Mihai Tudose a susține că deficitul bugetar pe anul acesta este de sub 3%, și nu peste 4% din PIB, cum a anunțat europarlamentarul PNL Daniel Buda. Minciuna, însă, are picioare scurte. De oriunde ar veni ea.

La nivel european, negocierile cu guvernele UE privind revizuirea regulilor aplicabile muncitorilor detașați pot începe. Plenului Parlamentului European se declară pregătit pentru discuții. #PE

Tot despre Uniunea Europeană. În contextul în care încrederea cetățenilor europeni în capacitatea Uniunii Europene de a le rezolva problemele este în scădere, Parlamentul face front comun cu Comisia și Consiliul European pentru a întări uniunea.

Recomandarea de lectură este despre Brexit. BBC se cam îndoiește că va exista o înțelegere UE-UK pentru ieșirea Marii Britanii din UE în termenul de doi ani. Asta ar însemna Brexit fără un acord, ceea ce ar însemna un dezastru pentru Marea Britanie.