Prea puține s-au schimbat în cei doi ani de la tragedia de la Colectiv. Nici măcar noi nu ne-am schimbat prea mult.

Doar câteva mii de oameni, în București și în câteva orașe, au participat zilele acestea la evenimentele de comemorare a doi ani de la tragedia Colectiv. Politicienii nici nu s-au obosit să mimeze interesul, lipsind aproape complet. Sau poate a fost mai bine așa. Faptul că politicienii și decidenții n-au învățat nimic s-a văzut foarte bine într-o emisiune la postul național de televiziune, unde Raed Arafat și managerul Institutului C.C. Iliescu ”au linșat” două supraviețuitoare de la Colectiv, după ce acestea au criticat modul în care au fost tratate în spitalele românești.

E drept că unii politicieni aveau treburi mai importante. Social-democrații i-au organizat o petrecere lui Liviu Dragnea, deși acesta e născut pe 28 octombrie. Speriat de reacțiile opiniei publice, liderul PSD nu s-a mai dus la propria petrecere, pe motiv de ședință de coaliție. 

De lipsă de respect ”au beneficiat” nu doar supraviețuitorii și victimele de la Colectiv. Fostul șofer al lui Ion Iliescu Șerban Nicolae l-a comparat pe Churchill cu Stalin și a susținut că partizanii anticomuniști din munți au slăbit capacitatea de apărare a României. 

Vasile Blaga a fost achitat în primă instanță de judecători, dar DNA poate contesta decizia instanței. Procurorii acuzau faptul că fostul lider al PDL ar fi primit 700.000 de euro de la fostul primar al municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan.

În SUA, ancheta privind implicarea Rusiei în alegerile de anul trecut avansează. Primele persoane inculpate: fostul șef al de campanie al lui Donald Trump, Paul Manafort, și unul dintre asociații săi Rick Gates. Paul Manafort este vizat de 12 capete de acuzare, printre care complot împotriva SUA, spălare de bani, declarații false și nedeclararea unor conturi din străinătate. 

Recomandarea de lectură a redacției: The Atlantic, despre diviziunile dintre bisericile creștine la 500 de ani de la Reforma lui Martin Luther.