În Rusia, opozantul lui Putin a fost arestat pentru organizarea protestelor anticorupție din țară. În România, Daniel Constantin a pierdut sprijinul politic al ALDE pentru că a sprijinit lupta anticorupție. Iar Dragnea se ține de glume.

Proteste importante au avut loc duminic în Rusia, mii de oameni scandând împotriva corupției din țară. Zeci de persoane au fost însă reținute de polițiști. Principalul organizator al acestor proteste, Alexei Navalnâi, a fost și el reținut. Navalnâi este unul dintre opozanții președintelui Vladimir Putin și al regimului acestuia.

Manifestațiile din Moscova și din alte orașe ale țării au putut fi urmărite în direct pe Facebook datorită transmisiilor cu telefoanele mobile.

Dacă Rusia este o țară care nu tolerează ieșirea din linie, același lucru se petrece și în România. Copreședintele ALDE Daniel Constantin a pierdut sprijinul politic al partidului după ce a intrat într-un conflict cu celălalt lider, Călin Popescu Tăriceanu.

Tăriceanu, care spune că s-a abținut de la votul din Biroul Politic, își acuză partenerul din conducerea partidului că a susținut lupta împotriva corupției, ceea ce e „o contradicție majoră cu principiile fundamentale ale liberalismului”.

Tăriceanu continuă pe linia lui: Koveși să își dea demisia.

60 de ani de Uniune Europeană au fost sărbătoriți la Roma, locul în care s-au pus bazele comunității europene.

Aflată în dificultate din cauza Brexitului și a altor probleme, gen birocrație excesivă, UE are nevoie de schimbări. Ceea ce recunosc și liderii europeni. „Nu e suficient să re-pictăm fațada. Sunt necesare schimbări profunde”, o spune clar Antonio Tajani, președintele Parlamentului European.

Jean Claude Juncker, deși nu a negat problemele europene, a mers pe un discurs în care a remarcat ce s-a făcut bun în toți acești ani. „Uniunea Europeană și-a schimbat viața în bine, dar trebuie să ne asigurăm ca vor continua să facă asta și cei ce ne vor urma”.

EurActiv vă prezintă cu această ocazie și o istorie a Uniunii Europene.

România a fost reprezentată de președintele Klaus Iohannis, care a semnat Declarația de la Roma alături de ceilalți 26 de membri prezenți (Marea Britanie nu a participat, ci e ocupată cu Brexitul). Iohannis a avut și un discurs împotriva unei Europe cu mai multe viteze, comparând această idee cu o posibilă cortină de fier.

Iohannis a profitat de ocazie și, la întâlnirea cu Papa Francisc, i-a făcut suveranului Pontif o invitație de a vizita România.

În tot acest timp, Președintele PSD și al Camerei Deputaților s-a ținut de glume pe Facebook. El a ironizat protestele din ultimele luni printr-o fotografie copiată de la un alt utilizator al rețelei sociale.

„Au de gând să schimbe ora. Noaptea ca hoții", scria pe fotografie. Încercarea de glumă a lui Dragnea a atras un val de furie a celor care au protestat împotriva schimbărilor legilor penale. Dragnea a fost una dintre principalele ținte ale protestatarilor la începutul acestui an.