Un nou Florin Iordache a fost pus în fruntea Ministerului Justiției pentru a pune în aplicare un plan malefic de subordonare a Justiției. PSD-ALDE vrea să ne ducă înapoi în timp, pe vremea Rodicăi Stănoiu, cu mâna lui Tudorel Toader

Acum, momentul păstrării lui Tudorel Toader în guvernul Dragnea 2.0, după demiterea premierului Grindeanu, este mai clar. Certat la scenă deschisă de Liviu Dragnea că întârzie cu legile Justiției, Toader a rămas atunci, oarecum surprinzător, ministru al Justiției în cabinetul Tudose.

Mai molcom, mai calculat, mult mai bine pregătit profesional, Tudorel Toader este, totuși, aceeași unealtă dorită de PSD și ALDE, cei care ne conduc destinele după ce lumea „s-a pișat pe el de vot” în decembrie 2016 și a permis să existe această majoritate anti-justiție.

Miercuri, așa cum i s-a ordonat la Antena 3, Tudorel Toader a prezentat timp de o oră și jumătate schimbările pe care le vrea în Justiție.

Măsurile bune, că sunt destule, au fost total anulate în ochii publicului ce susține lupta anticorupție de trei mari probleme: golirea de atribuții a președintelui, înființarea unui comando anti-magistrați și subordonarea Inspecției Judiciare politicului.

Suprinzătoare este reacția aproape instant comunicată a Inspecției Judiciare, organism actualmente independent pe hârtie. IJ s-a declarat chiar încântată de trecerea în subordinea MJ. Un fel de sindrom Stockholm, dacă ne gândim că a mai fost în această poziție pe vremea de tristă amintire a Rodicăi Stănoiu, atunci când unii magistrați erau maziliți cu mâna IJ la ordinul politicului.

Toader a mers la guvern, unde a prezentat ca un erou premierului întâlnirea sa cu presa, în care a prezentat opera. Mai mult, pare să-l fi anunțat în acest fel pe Liviu Dragnea și pe Călin Popescu Tăriceanu, indirect, că Lazăr și Koveși au zilele mandatelor numărate. „În concluzie, cei care au astăzi mandate le duc la capăt, dacă le duc la capăt”, a vrut să fie subtil Tudorel. Ne putem imagina că aproape că a și făcut cu ochiul, complice.

Inutil să mai spunem că CSM, DIICOT și alte instituții au aflat de la TV, în direct, schimbările propuse și că proiectele de lege nu au fost publicate pe site-ul Ministerului Justiției, deși sunt în „consultare publică”.

Deși a fost așteptată vreo câteva ore, reacția președintelui Klaus Iohannis a fost una dură, în care a arătat și el că ne întoarcem în timp cu așa propuneri și a denunțat un atac la statul de drept

Deși abia se întâlniseră la ședința de Guvern, premierul Mihai Tudose l-a chemat de urgență pe ministrul Justiției în biroul său pentru a vorbi despre proiectele sale. E posibil ca nici Tudose să nu fi știut ce face Tudorel Toader, dar e posibil, la fel de bine, să fie dpoar un exercițiu de imagine.

Spre seară, protestatarii au reocupoat Piața Victoriei. Sute de oameni au ieșit din nou în stradă pentru a protesta împotriva ideilor crețe ale lui Tudorel Toader.

Reacțiile de la Bruxelles au venit promt de la europarlamentarii români. Aceștia au criticat ideile mărețe ale lui Toader și au tras un semnal de alarmă: Comisia Europeană nu va mai susține ridicarea MCV după așa propuneri.

Rămânem la Guvernul Tudose, dar schimbăm ministerul și trecem de la Justiție la Muncă. Olguța Vasilescu are și ea o idee: femeile cu trei copii se vor putea pensiona cu 6 ani mai devreme.

Și ceea ce toți politicienii negau din răsputeri apare din nou pe tapet: Pilonul II al pensiilor private este noul boț de aur pentru bugetul făcut harcea-parcea de guvern. Contribuția virată de angați va fi înjumătățită, deși un ministru, cel al Finanțelor, Ionuț Mișa ar fi vrut chiar desființarea Pilomului II de pensii.

Recomandare de lectură, despre zidul lui Trump la granița cu Mexic: Între Trump și Congresul american există mari disensiuni.