Declarațiile politice în ultimele zile au devenit din ce în ce mai tăioase. Apar însă și voci împăciuitoare, care îndeamnă la dialog și caută să calmeze situația. Cine va prevala?

După ce Angela Merkel și-a avertizat alegătorii, dar și întreaga Uniune Europeană, că Europa nu mai poate conta pe SUA și Marea Britanie ca pe vremuri, guvernul britanic a simțit nevoia să transmită, prin Amber Rudd, responsabila de afaceri interne, că Regatul Unit va rămâne un aliat solid al UE chiar și după Brexit.

Și de la București, președintele Klaus Iohannis a transmis că esența NATO rămâne relația transatlantică. Declarația vine în contextul în care administrația americană propune o majorare a fondurilor alocate pentru apărarea flancului estic al NATO, în care se include și România, în fața amenințării ruse. Iohannis a remarcat, de altfel, și că Rusia vrea să-și mențină dominația politică, economico-energetică și militară în zona Mării Negre, care, totuși, ar trebui să rămână un spațiu stabil și predictibil.

Spiritele s-au încins și la Chișinău. Ministerul moldovean de externe a hotărât expulzarea a cinci diplomați ruși, decizie ce l-a înfuriat pe președintele Republicii Moldova, pro-rusul Igor Dodon. Dodon a tunat și a fulgerat împotriva NATO și a UE, în timp ce partidul care l-a propulsat la șefia statului, Partidul Socialist, a strâns semnăturile necesare pentru a organiza un referendum de demitere a primarului pro-european al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, acuzat de corupție.

În acest timp, președintele rus Vladimir Putin a fost la Paris pentru a se întâlni cu Emmanuel Macron, noul lider al Franței, care a spus că vrea o întărire a parteneriatului cu Rusia în lupta împotriva terorismului și pentru rezolvarea situației din Siria. Putin a plecat fără să vorbească cu presa.

Și pentru a încheia tot în zona Mării Negre, Bulgaria a anunțat că va face și ea teste pentru a proba diferențele de calitate între produsele vândute în vestul și estul Europei, în timp ce premierul Boiko Borisov a comparat situația din comerțul alimentar cu apartheidul.

În contextul în care traficul aerian va fi astăzi restricționat de greva cotrolorilor de trafic ai ROMATSA, recomandarea de lectură este un material explicativ The Economist despre „turnurile de control virtuale”.