Uniunea Europeană riscă să se transforme într-o structură în care drepturile statelor nu vor mai fi egale, avertizează europarlamentarii români.

Europarlamentarii români refuză varianta unei Europe cu mai multe viteze, spune Ioan Mircea Pașcu, vicepreședinte al Parlamentului European, care a catalogat acest scenariu drept „o nouă expresie a aroganței occidentale”. Colegul de grup social-democrat din PE Victor Negrescu a spus că abuzurile asupra celor 7.000 de muncitoare ținute în condiții de sclavie, în Italia, sunt un efect al acestei viziuni.

„Mă întreb de ce nu există o reacție din partea autorităților europene mai ales că aceste situații au mai fost prezentate în Parlamentul European. Oare aceasta este Europa cu mai multe viteze, în care anumiți cetățeni sunt considerați cetățeni de rang secund?”, a spus Negrescu în plenul Parlamentului. (Youth2.0)

La cealaltă extremă a Uniunii, Guvernul condus de Theresa May a primit OK-ul Parlamentului britanic pentru a scoate regatul din UE. Deși ar fi putut cere ieșirea din UE chiar de marți, May preferă să aștepte sfârșitul lunii. De așteptat, așteaptă și premierul Scoției, Nicola Sturgeon, care a spus că va cere organizarea unui al doilea referendum pentru independență în momentul în care termenii ieșirii Marii Britanii din blocul european vor fi clari.

EurActiv România continuă proiectul „The Uncountried”, care prezintă povești ale unor refugiați stabiliți în Europa, cu un material despre copii, despre supereroii care străbat mări și țări, la propriu, pentru a ajunge în Europa, unde speră că vor fi în siguranță și că totul va fi bine.

Dacă tot am adus vorba despre copii, recomandarea de lectură este un text despre doi copii dintr-o cu totul altă parte a lumii care au devenit vedete peste weekend după ce au întrerupt interviul video acordat BBC de tatăl lor. În primul interviu acordat după ce videoclipul cu pricina a făcut senzație pe Internet, familia explică cum au ajuns copiii să apară nepoftiți la TV și cum au gestionat părinții faima neașteptată.