Liviu Dragnea a cerut, Liviu Dragnea a primit. Prin Senat a trecut fără dezbatere un proiect de lege privind grațierea.

La apogeul discuțiilor contradictorii privind grațierea, când Șerban Nicolae și Traian Băsescu includeau în proiectul de lege și faptele de corupție, șeful PSD Liviu Dragnea intervenea în subiect insistând pentru adoptarea în forma propusă de Guvern.

Comentatorii remarcau în urmă cu câteva săptămâni că aceea era forma care îi avantaja cel mai mult pe unii politicieni, inclusiv pe Dragnea, deoarece unul dintre amendamente excepta de la grațiere pedepsele cu suspendare sau sub supraveghere (Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare în „Dosarul Referendumului”).

În cele din urmă, Senatul s-a spălat pe mâini și a amânat dezbaterile până a trecut termenul, astfel că proiectul legii trimis de Guvern este considerat adoptat tacit și merge la Camera Deputaților, for decizional.

O altă temă susținută de liderii PSD - scandalul alegerilor prezidențiale din 2009 - a mai avansat cu o nouă rundă de audieri în comisia parlamentară. De această dată, au vorbit marele perdant al turului doi, Mircea Geoană, și șeful de campanie al acestuia, Viorel Hrebenciuc.

Și, de ce nu, liderii PSD au mai avut marți o grijă - să se rățoiască la Comisia Europeană și la șeful acesteia, care tocmai a fost în vizită la București. Nemulțumiți că executivul UE le bate obrazul cu programul de guvernare ce prezintă, în opinia Comisiei, riscuri mari pentru derapaje macroeconomice, Liviu Dragnea și premierul Sorin Grindeanu au comentat că anul trecut nimeni din Comisie nu a pronunțat temeri legate de depășiri de deficit.

Și dacă mai era nevoie să arătăm că uneori autoritățile din România pot avea o abordare contrară oricăror tendințe din lume și, în special, din Europa, astăzi prezentăm subiectul risipei alimentare. Anul trecut, Parlamentul adopta o lege privind risipa de hrană care ar fi trebuit să devină aplicabilă chiar în aceste zile, dar Ministerul Agriculturii vrea să promoveze, prin Ordonanță de urgență, o amânare până la finele lui 2017 a aplicării legii. Această situație survine la nici o săptămână de când Parlamentul European a adoptat o rezoluție care cere statelor membre UE să reducă risipa alimentară cu 50% până în 2030. (#PE)

În acest timp, Marea Britanie caută răspunsuri în urma atentatului din Manchester, care a fost revendicat de organizația teroristă Statul Islamic.

Iar în timp ce britanicii sunt în alertă maximă, restul Europei așteaptă vizita lui Donald Trump. Recomandarea zilei este o analiză BBC a viziunii contradictorii a lui Trump asupra vechiului continent.