Fruntașii țării se înghesuie să anunțe mari realizări pe aproape toate planurile. Am contorizat însă și capitole cu realizări notabile, dar cu care nu ne putem mândri.

Puiu Popoviciu și Sebastian Ghiță sunt doar două nume dintr-un lung șir de persoane care au fentat arestul sau închisoarea. Unii dintre cei certați cu legea au fost readuși acasă și au mers după gratii, dar mulți sunt liberi și acum.

Nu este clar dacă vorbim de incompetență, complicitate sau o legislație incompletă, dar unele persoane cu probleme în justiție pleacă liniștite din România cu puțin timp înainte de a se emite mandate de arestare pe numele lor sau de condamnarea finală. Ba chiar unii au plecat și când aveau interdicție de a pleca din țară, fiind astfel dați în consemn la frontieră. O analiză EurActiv readuce în atenție cazurile unor fugari celebri, de la Dinel Staicu la Omar Hayssam.

Chiar dacă numărul de infractori scăpați printre degete nu poate fi un motiv de mândrie, au grijă politicienii să se laude cu alte realizări ale nației. Marți dimineață, Liviu Dragnea a anunțat producții istorice de cereale, menționând că realizarea este și meritul Guvernului, care a dat la timp subvențiile. „Nu s-a mai reușit așa ceva în România”, a spus șeful PSD despre recolta de grâu și rapiță, susținând că programul de dezvoltare a agriculturii se realizează conform celor stabilite în programul de guvernare.

Deci Guvernul și-a făcut treaba (adică a dat banii când trebuie) și a ajutat și Dumnezeu (adică au fost condiții meteo extrem de favorabile), ceea ce i-a prilejuit lui Dragnea să remarce producțiile de grâu și rapiță la cote istorice.

Doar câteva ore mai târziu, pentru a nu rămâne mai prejos, premierul Mihai Tudose s-a laudat și el, de data asta cu o performanță viitoare. „România va atrage, în 2017, mai multe fonduri europene decât ne-am așteptat la începutul anului. Cred că vom depăși 5,2 miliarde de euro anul acesta”, a scris pe Facebook șeful Guvernului.

Nu știm însă ce să mai credem despre ce spune Mihai Tudose, după ce a avertizat că va recomanda deponenților să își retragă banii din băncile fără profit. „O bancă, dacă nu are profit, e pe pierdere, păi nu riscă să intre în faliment?”, a zis prim-ministrul, declarație demontată de Banca Națională a României.

„Sectorul bancar din România este solid și lichid”, a transmis BNR marți, care a precizat că „nu există nici un motiv de îngrijorare cu privire la siguranța depozitelor populației și firmelor păstrate în băncile din România”.

Recomandarea de lectură: The Verge analizează dacă extremiștii pot construi un alt-Internet.