Într-un mesaj adresat Parlamentului, Klaus Iohannis a spus că așteaptă de la PSD o rezolvare a actualei crize politice, pe care social-democrații au provocat-o. În replică, parlamentarii coaliției de guvernare au părăsit sala.

Parlamentarii PSD-ALDE au părăsit sala de plen chiar în timpul discursului ținut de președintele Klaus Iohannis, care i-a certat pe social-democrați că, în loc să îndeplinească promisiunile din programul de guvernare, dau legi în folosul unui grup de politicieni cu probleme.

Vâzând că ies din sală, Iohannis i-a ironizat pe membrii partidelor din coaliția guvernamentală: „Ați obosit deja? Ghinion!”

Replica a fost preluată deja de protestatarii din Piața Victoriei, care s-au strâns pentru a opta zi la rând să ceară o guvernare transparentă, care să nu favorizeze corupții. Deși numărul celor aflați marți în piețele din marile orașe este net inferior cifrelor impresionante de săptămâna trecută, manifestanții nu renunță așa ușor. „Ați obosit deja? Ghinion! Noi nu!”, s-a strigat în fața Guvernului.

Valul de proteste nu este chiar fără urmări, deși, aparent, în afară de abrogarea controversatei Ordonanțe 13, în Guvern nu s-a petrecut nicio schimbare. Din ce în ce mai multe voci din PSD critică decizia adoptării respectivului act normativ, respectiv secretomania și lipsa de comunicare. Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a spus că modificările legislației penale nu au fost explicate nimănui niciodată, nici măcar celor din PSD, nici măcar celor din guvern. (#Youth2.0)

Abrogarea nu a dus însă și la anularea scandalului, mai ales că acum sunt și procurorii pe fir. Procurorii DNA și-au audiat colegii - procurorii Oana Schmidt Hăineală și Constantin Sima, secretari de stat în Ministerul Justiției în urmă cu o săptămână, când a fost emisă Ordonanța 13 - într-un dosar legat de adoptarea acestui act.

Corupția nu e o temă care să afecteze doar România, și vecinii de peste Prut sunt stresați de autoritățile corupte. Alături de salariile și pensiile mici și lipsa locurilor de muncă, corupția este cea mai stresantă problemă a moldovenilor, potrivit unui sondaj citat de Report.md.

Oficialii de la Bruxelles nu sunt îngrijorați doar de pașii împotriva legislației anti-corupție făcuți la București, ci și de politica de mediu a României. Un raport al Comisiei Europene arată că legislația României reflectă corect cerințele de mediu din UE, dar punerea în aplicare a acestora e, în general, o provocare, cauzată de lipsa planificării, a coordonării și a unei finanțări adecvate. Mai mult, gestionarea deșeurilor este extem de deficitară, calitatea aerului este cu mult sub standardele UE, iar conservarea speciilor protejate este inadecvată în două din trei situații. (#Youth2.0)

Apropo de inadecvare, recomandarea de lectură este o colecție de afirmații cel puțin deplasate, dacă nu chiar iresponsabile în unele cazuri, făcute de politicienii români în ultimele săptămâni. „Colecționar” este editorul EurActiv.ro Andrei Aștefănesei.