Senatorii au arătat, încă o dată, de ce Parlamentul este printre cele mai hulite instituții din țară. Camera superioară (sic!) a blocat urmărirea penală a unui fost ministru și posibilitatea guvernului de a face reforme, dar a aprobat pensii speciale

Senatorii au respins cererea DNA de începere a urmăririi penale a lui Titus Corlățean, fost ministru de externe, acuzat de organizarea defectuoasă a alegerilor prezidențiale din 2014. 92 de senatori s-au opus cererii DNA și doar 26 au votat pentru începerea urmăririi din cei 118 membri ai Senatului care au votat. În plenul Senatului, Corlățean a respins orice acuzație a DNA.

Marțea neagră a Senatului a continuat cu respingerea unui proiect de lege care abilitează Guvernul să emită ordonanțe în perioada vacanței parlamentare. Este o premieră ca Senatul să decidă că lasă Cabinetul fără puterea de a da ordonanțe pe durata vacanței parlamentare. Acest lucru nu s-a mai întâmplat până acum. Practic, PSD și aliații săi, în special ALDE, împiedică echipa Cioloș să implementeze vreo decizie importantă în următoarele luni. Poate totuși Camera Deputaților, ca for decizional, arată că aleșii nu sunt chiar atât de iresponsabili.

Cum o arată faptul că doar 1 (un) senator s-a opus unei legi care dă dreptul aleșilor locali care au cel puțin un mandat dus la capăt să beneficieze de pensii speciale. Proiectul a fost adoptat de către Senat cu 101 voturi favorabile, unul „împotrivă” și șase abțineri.

Nu e de mirare astfel că din ce în ce mai puțini tineri doresc să mai rămână în țară. Un studiu arată că 4 din 5 medici tineri spun că este posibil să emigreze, iar unul din trei va face cu siguranță acest pas.

Dezamăgirea privind clasa politică se vede și la românii plecați în străinătate. Doar 1.007 persoane au solicitat dreptul de a vota prin corespondență, iar alte 334 de cereri au fost depuse pentru înființarea de secții de votare la parlamentare. Oficial, sunt aproximativ 500.000 de cetățeni români cu drept de vot, cu domiciliul în străinatate.

Pe plan economic,UE prelungește cu încă șase luni sancțiunile aplicate Rusiei pentru presupusa implicare în conflictul din Ucraina. Sancțiunile vizează în special băncile și companiile petroliere și industria apărării din Rusia și au penalizat dur economia rusă, care, în schimb, a decretat un embargou asupra importurilor agroalimentare din UE.

În România, Hidroelectrica se pregătește de listarea la bursă după ce a ieșit, după mai bine de doi ani, din insolvență. Producătorul de energie a raportat rezultate record.

Recomandarea de astăzi este o lectură neobișnuită: o revistă britanică (The Economist) face un comentariu extrem de îndrăzneț, numindu-l pe LeBron James drept cel mai mare jucător de baschet al tuturor timpurilor (ceea ce ar reprezenta o detronare a lui Michael Jordan). LeBron James este liderul Cleveland Cavaliers, echipă care a câștigat finala NBA (campionatul profesionist nord-american).