România nu a fost niciodată în situații externe mai jenante ca cele pe care le trăim în ultimii ani. Iar luminița de la capătul tunelului, care părea că se vede clar, a dispărut din nou și orbecăim în beznă.

Parlamentul European s-a transformat aseară într-o uliță dintr-un cartier mărginaș din România, unde locatarii unui bloc au ieșit să se certe de față cu tot cartierul, inflamat și el de ce se întâmplă în blocul numit România.

Europarlamentarii români din partea PSD și ALDE, au avut discursuri pline de atacuri la adresa „abuzurilor” din Justiție, dar și atacuri la persoane care susțin aceste „abuzuri”. Ceilalți au încercat să tragă un semnal de alarmă asupra controversatelor modificări ale legilor Justiției și a viitoarelor modificări din codurile penale.

Totul sub privirile unor oameni ca Jean-Claude Juncker, Frans Timmermans sau Vera Joukova, comisarul european pentru Justiție care a avut un discurs dur la adresa celor puterii din România. #PE

A ieșit în evidență Mircea Diaconu, care a vorbit două minute, în loc de unul, și Monica Macovei, care a fost întreruptă pentru că vroia să vorbească tot cât Mircea Diaconu. Și Tudorel Toader, care s-a tot cerut la microfonul Parlamentului European, însă a fost tratat cu un refuz conform procedurilor.

Apropo de Tudorel Toader: spune că va înființa la Ministerul Justiției un colectiv de comunicare care să combată „dezinformările” ce ajung în SUA, UE, ambasadele statelor partenere, societate civilă, corp de magistrați, oriunde în general. „Pentru ca să comunicăm mai mult, poate mai bine, eventual poate - ceea ce nu am făcut până acum - să răspundem acelor mesaje care nu concordă cu realitatea, fără ca să fac referire la ceva anume”, a spus ministrul.

Doar Rusia nu a avut vreo poziție pe legile Justiție. Sau îi plac așa cum sunt?

Citatul zilei vine însă de la Traian Ungureanu, care a făcut referire la PSD: „Poți lăsa un hoț să stabilească prețurile la magazinul din care fură?”

Și, în toată lupta asta pentru subordonarea sau salvarea Justiției, DNA își caută argumente pentru clasarea celui mai mare dosar de corupție. Procurorul șef al DNA a declarat miercuri, referitor la clasarea acuzațiilor din dosarul Microsoft, că intervenția prescripției nu este doar vina procurorilor, menționând că parchetul a fost sesizat abia la nouă ani după comiterea faptelor.

În afară de Justiție, mai avem și alte mari probleme. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a reiterat miercuri că foarte puține salarii vor scădea, precizând că peste 90% dintre angajați sunt mulțumiți de salarii. „Să vină cu fluturașul, să vedem cine este păcălit, ca să vedem de la cât îi scade salariul, pentru că mi se pare că îi plângeți foarte mult pe cei cu salarii mari”, a spus ministrul.

Încă puțin și spunea ceva și de burghezi. Sigur.

Și pentru ca totul să fie în armonie, și BNR a majorat dobânda de referință de la 2% la 2,25% în ședința de miercuri a Consiliului de administrație. Această decizie va fi urmată și de o creștere de mică amploare a dobânzilor la credite, a recunoscut guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.

Deci ne scad salariile, dar ne scresc dobânzile. Nu trebuia să fie fie invers?

Recomandarea de lectură este pentru cei ce ar vrea să vadă cum ar fi fără gravitație. În Frankfurt se poate: club în care petrecerea are loc cu gravitație zero.