Unii europeni ar vrea să vadă România în spațiul Schengen. Cu unii români, chiar și României îi crapă obrazul de rușine.

Ministrul slovac de Externe, Miroslav Lajčák, a cărui țară asigură Președinția UE, a declarat, la București, că Bratislava sprijină aderarea la Schengen a României, întrucât țara noastră îndeplinește toate criteriile. „Slovacia sprijină puternic aderarea României la Schengen”, a afirmat marți, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, ministrul Miroslav Lajčák, precizând că România a îndeplinit criteriile de aderare.

În timp ce diplomații vorbeau frumos, la București, despre realizările României, polițiștii italieni arestau doi români, sub acuzația că ar fi furat din casele afectate de cutremurul puternic de săptămâna trecută. Suspecții români, care au în jur de 40 de ani, conduceau un autovehicul cu numere de înmatriculate în Germania și ar fi furat până la 300 de euro în bani cash, obiecte și îmbrăcăminte din casele afectate de seism, potrivit autorităților italiene. Centrul Italiei a fost zguduit săptămâna trecută de un seism puternic, care a distrus sute de locuințe și a lăsat în urmă 292 de morți, inclusiv 11 români.

Și pentru că tot veni vorba de românii de peste graniță, Victor Ponta a anunțat PSD Gorj că mai vrea un mandat de deputat. În acest timp, foști și actuali membri ai PSD se grupează în jurul lui Bogdan Diaconu, în Partidul România Unită. Diaconu, de altfel tot un fost membru PSD, a spus că îl așteaptă și pe Victor Ponta să se alăture foștilor săi colaboratori Sebastian Ghiță sau Mirel Palada.

Șe pare că nu numai politicienii noștri se dedau la furt... intelectual. Președintele Mexicului este acuzat că a plagiat peste un sfert din lucrarea de diplomă în Drept. La București, DNA investighează dacă așa-zisele lucrări științifice de care s-au folosit pușcăriași VIP pentru a-și scurta pedepsele sunt sau nu plagiate. Ieri a fost rândul lui George Copos să vorbească cu procurorii.

Comisia Europeană a finalizat o investigație ce a durat doi ani și a stabilit o sumă record. Apple trebuie să plătească 13 miliarde de euro reprezentând impozite neplătite în mai bine de un deceniu de activitate pe teritoriul Irlandei. Comisia a considerat că, prin regimul fiscal aplicat gigantului american, Irlanda a acordat de fapt un ajutor de stat ilegal. Atât Irlanda, cât și Apple au anunțat deja că vor contesta decizia.

Pe final, o investigație The Guardian arată cum ONU a finanțat regimul lui al-Assad în Siria.