Angela Merkel e în Turcia pentru a-i convinge pe Erdogan și pe Davutoglu să depună mai multe eforturi în criza refugiaților, în timp ce în Germania magistrații consideră acordul transatlantic o amenințare la adresa sistemelor juridice din țările UE.

Sprijinite de aviața rusă, trupele fidele dictatorului Bashar al-Assad au lansat o ofensivă puternică asupra provinciei Alep și a orașului cu același nume, un important centru economic și industrial înainte de izbucnirea conflictului sirian. 

Bătălia pentru Alep ar putea fi una decisivă, dar din cauza ei mii de persoane părăsesc zona, îndreptându-se spre Turcia, țară ce a primit cei mai mulți refugiați sirieni. Cancelarul Angela Merkel se află în vizită la Ankara pentru a-i convinge pe Recep Erdogan și pe Ahmet Davutoglu să facă mai mult pentru a-i reține pe refugiați aici.

Comunitatea turcă din Germania și jurnaliști turci îi reproșează cancelarului că trece cu vederea respectarea drepturilor omului de către Ankara în schimbul ajutorului în criza refugiaților.

Între timp acasă magistrații germani se opun acordului transatlantic TTIP, acuzând că acesta reprezintă o amenințare la suveranitatea sistemelor juridice existente în fiecare țară a UE.

Pe plan intern, copreședintele PNL Alina Gorghiu apără ideea prevenției care a stârnit numeroase critici după publicarea proiectului de lege. Recunoaște însă că sistemul medical românesc nu e pregătit momentan pentru o astfel de lege.

Începutul de săptămână vine cu vești bune pentru senatorul Dan Șova. În dosarul CET Govora, Șova va fi judecat sub control judiciar, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a decis înlocuirea arestului la domiciliu cu o măsură preventivă mai blândă. 

Recomandarea de lectură a redacției: un editorial New York Times despre pozițiile candidaților republicani privind imigrația, înainte de alegerile primare din New Hampshire care au loc marți.