România a invitat, la o reuniune regională desfășurată la București, un oficial rus care are interdicție de călătorie în UE. Președintele Dumei a venit și le-a spus românilor că nu ei, ci politicienii și-au dorit scutul antirachetă de la Deveselu.

La invitația președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, liderul Dumei, Serghei Narîșkin, a venit, vineri, la București, pentru a participa la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră. Discursul său a provocat protestele reprezentanților Ucrainei.

MAE a explicat invitarea oficialului rus, aflat pe lista de sancțiuni a UE, prin obligația de drept internațional de a permite intrarea celor care, în temeiul unui acord multilateral, se bucură de privilegii și imunități. Dacă tot a venit la București, Serghei Narîșkin le-a spus românilor că scutul de la Deveselu nu e alegerea lor, ci a politicienilor.

Și tot de la București a acuzat Turcia, într-un interviu acordat Digi 24, că a comis o ”crimă intenționată” împotriva militarilor ruși, prin doborârea avionului, crimă ce trebuie pedepsită.

Comisia Națională de Prognoză vine cu vești bune pentru bugetari și cu vești proaste pentru angajații din sectorul privat: salariile de la stat vor fi mai mari decât la privat până în 2019.

Pe plan extern, lupta coaliției internaționale împotriva ISIS rămâne un subiect la ordinea zilei.

Președintele francez, Francois Hollande, a bătut palma cu liderul rus, Vladimir Putin, asupra unei cooperări mai strânse în Siria.

Soarta dictatorului sirian reprezintă în continuare un punct divergent, iar o investigație a publicației germane Spiegel arată că sprijinul Rusiei pentru liderul de la Damasc este mult mai mare decât se știa: Rusia ar fi trimis și trupe speciale să-l ajute.

Recomandarea de lectură a redacției pentru weekend:

East-West Story - povestea a doi balerini din Ucraina, respectiv SUA - Spiegel.