Atenția liderilor europeni, împărțită între prioritățile proprii și problemele cu care vine Brexitul. Președintele invită partidele la consultări în vederea formării unui nou guvern luni după-amiază. Programul de guvernare al PSD are o parte ascunsă.

Liderii UE se reunesc pentru două zile la Bruxelles la Consiliul European de vară. Prima zi a summitului la care sunt prezenți cei 27 de lideri ai Uniunii Europe, dar și premierul britanic Theresa May, s-a încheiat la Bruxelles cu multe promisiuni, dar și speranțe. Încă de la începutul zilei, președintele Consiliului European, Donald Tusk, și-a exprimat speranța unei inversări a Brexitului. Acest lucru pare, momentan, doar un vis. Realitatea, însă, este aceea că Theresa May a promis că nimeni nu va fi dat afară după Brexit, ba, mai mult, că cetățenii UE care au trăit în Marea Britanie timp de cinci ani ar putea obține drepturi egale cetățenilor britanici pentru totdeauna.

În timp ce Brexitul pare că primește toată atenția liderilor UE, Angela Merkel și Emmanuel Macron cer să se pună mai mult accent pe statele care sunt în blocul comunitar. Președintele francez a avut o voce puternică în prima zi a primului său Consiliu European. Mâine urmează să aibă și o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis. Între timp, la Bruxelles se iau decizii peste decizii legate de sancțiunile economice față de Rusiei, cooperarea militară, extremismul  online, dar și mutarea agențiilor europene aflate în prezent în Regatul Unit.

Europarlamentarul Claudia Țaparadel a amintit faptul că în urmă cu 22 de ani, pe data de 22 iunie 1995, România trimitea Uniunii Europene solicitarea de a deveni membru al blocului comunitar, iar cererea oficială a fost trimisă împreună cu Declarația de la Snagov, prin care toate partidele politice importante din România își exprimau sprijinul pentru aderarea la UE, precum și angajamentul de a respecta regulile și valorile acesteia (#PE).

De la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis a anunțat că va avea discuții cu toate partidele în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru, după care va face „o evaluare proprie”, pentru că, în opinia sa, „premierul trebuie să fie o persoană integră, fără probleme penale, o persoană care mă convinge că are capacitatea să conducă un Guvern și o persoană cu o majoritate parlamentară în spate”. El a chemat PSD și ALDE împreună, semn că nu se gândește că aceștia și-au pierdut majoritatea.

Între timp, în țară, la Guvern, lucrurile continuă să ia întorsături neprevăzute. Douăzeci de miniștrii demisionari din Guvernul Grindeanu demis prin moțiune de cenzură au depus cereri, copiate una după alta, spunând vor să-și retragă demisiile, pe motiv că „să poată să fie funcțională activitatea ministerelor până când va fi învestit următorul guvern”. Secretarul General al Guvernului, dar și purtătortul de cuvânt le-au tăiar rapid aripile.

Iar pentru că tot veni vorba despre Guvern, surprinzător sau nu chiar, programul de guvernare al PSD are o parte ascunsă. Aceasta vizează demolarea Justiției și a infracțiunii cea mai periculoasă pentru politicieni - abuzul în serviciu, iar Curtea Constituțională îi ajută pe guvernanți să îl pună în aplicare.