În domeniul european sau în politica locală, exagerările sau „gogoșile” nu sunt deloc o raritate.

CEDO a emis marți o așteptată hotărâre pilot împotriva statului român privind situația din penitenciare. Nici vorbă de o sancțiune de zeci de milioane de euro, cum susțineau politicienii acum câteva luni când încercau să justifice o grațiere în masă a deținuților, inclusiv a celor condamnați pentru fapte de corupție.

Judecătorii CEDO cer, totuși, autorităților române prezentarea, în termen de șase luni, a unui plan concret de măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor din penitenciare, dar nu au impus României o măsură anume și nu s-au referit la o grațiere colectivă sau relaxarea politicii penale în această decizie.

La rândul său, Comisia Europeană a prezentat câteva dintre miturile prezente la nivel local, dar și internațional, privind funcționarea Uniunii Europene, care au afectat percepția locuitorilor despre blocul european. UE dă produse mai proaste în estul Europei, obligă România să permită căsătoriile între persoane de același sex, Bruxelles-ul ne distruge cultura, tradițiile și religia, nu ne lasă să construim autostradă spre Rep. Moldova sunt doar câteva dintre știrile care nu au întotdeauna o bază în legislația europeană, dar sunt prezentate publicului drept o consecință a apartenenței la UE. (#Youth2.0)

În schimb, unul dintre avantajele clare ale prezenței în UE mai are doar câteva săptămâni până la implementare. Pe 15 iunie, companiile de telefonie mobilă vor elimina tarifele de roaming în interiorul UE, după ce ultima cerință - votul în Consiliul UE - a fost îndeplinită marți. Acum mai sunt necesare doar câteva etape birocratice (semnăturile și publicarea în Jurnalul Oficial) pentru o vacanță fără costuri suplimentare în orice țară din UE. (#Youth2.0)

Pe de altă parte, această prevedere se va aplica în Marea Britanie doar aproximativ doi ani dacă negociatorii britanici nu se vor înțelege cu cei europeni privind prelungirea acestei facilități și după Brexit. Totuși, România va rămâne prietenă și aliată cu Regatul Unit și după Brexit, asigură premierul Grindeanu. Drepturile europenilor aflați pe tărâm britanic vor rămâne însă o problemă spinoasă în cursul negocierilor.

Revenind pe tărâmurile locale și la gogoșile noastre, trebuie amintit că fix în săptămâna în care PSD a introdus în Parlament legea salarizării bugetarilor, deputații s-au grăbit să aprobe o ordonanță de urgență care majorează semnificativ indemnizațiile aleșilor locali. Nu a contat nici măcar îndemnul la prudență în privința propunerilor fiscale făcut chiar marți de președintele Klaus Iohannis, pentru că, spune ministrul muncii Olguța Vasilescu, salariile primarilor nu sunt plătite din bugetul de stat, ci din cele locale.

Merită totuși menționat că bugetul de stat, cele locale și cel al asigurărilor sociale sunt consolidate, adică puse la un loc, atunci când se calculează deficitul bugetar. Iar după primele trei luni, bugetul este încă pe plus, dar la jumătate față de anul trecut, pentru că veniturile cresc mult mai încet decât cheltuielile. În 2016, bugetul consolidat a avut, conform UE, un deficit de 3% din PIB, exact valoarea maximă admisă în blocul european.

Și tot Olguța Vasilescu a subliniat că Liviu Dragnea, șeful PSD, poate deveni președintele țării la viitoarele alegeri, dacă programul de guvernare va fi dus la capăt.

Până la acele alegeri, PSD ne arată însă cum cei care îl critică pe Dragnea sunt înlocuiți cu partenerii de pescuit ai partidului. Studiu de caz: guvernatorul Deltei Dunării.