Ambasadele a 7 state au transmis un mesaj comun privind îngrijorările față de modificările la legile Justiției, dar Iordache a reiterat faptul că nu sunt motive de îngrijorare. Colegul de coaliție Tăriceanu își exprimă admirația față de polonezi.

”Convingerea noastră este că legile adoptate recent privind reforma justiției, în forma lor actuală, precum și recentele amendamente propuse la Codul Penal și Codul de Procedură Penală, riscă să pună în pericol” progresele înregistrate de România în ultimii ani, au atras atenția ambasadele Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franței, Germaniei, Olandei și Suediei în România. 

Un mesaj dur a venit și din partea șefului PPE, în opinia căruia acțiunile majorității politice din România subminează statul de drept.

”Nu există niciun fel de motiv de îngrijorare”, a dat asigurări Florin Iordache, adăugând că nu e necesar să fie cerut avizul Comisiei de la Veneția, așa cum dorește Comisia Europeană.

Nu același lucru cred judecătorii ÎCCJ, care au sesizat Curtea Constituțională în legătură cu prima dintre cele trei legi ale Justiției adoptate săptămâna aceasta de Parlament, cea privind statutul magistraților. Ultima dintre ele, referitoare la funcționarea CSM, a fost adoptată joi de Senat în fluierăturile senatorilor USR.

Temerile că ne îndreptăm spre scenariul polonez s-au intensificat după ce liderul Senatului și-a exprimat admirația față de polonezi.

Noroc că DNA nu se lasă intimidată de asaltul parlamentarilor și-și vede de treabă. A trimis în judecată doi deputați, un social-democrat și un liberal, și l-a invitat la o discuție despre Belina pe fostul vicepremier Vasile Dîncu. Acesta a recunoscut că a fost la pescuit cu Liviu Dragnea pe lacul Belina, dar face pe inocentul: nu știe cine e proprietarul, n-a văzut nimic, gura nu-i miroase.

Situație complicată și în Spania, unde separatiștii catalani și-ar fi păstrat majoritatea parlamentară în urma scrutinului de joi, astfel că viitorul Cataloniei e în continuare greu de prezis.

În schimb, pentru moldoveni, sfârșitul de an vine cu vești bune. UE le-a acordat un suport bugetar în valoare de 36,3 milioane de euro, iar Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare a anunțat că a investit anul acesta 130 de milioane de euro în Republica Moldova, cea mai mare sumă anuală alocată de bancă în această țară.

Recomandarea de lectură a redacției: ValueWalk.com - Cum au votat țările membre ONU rezoluția care cere SUA să-și retragă decizia de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a statului Israel.