Liderii NATO s-au întâlnit la Bruxelles. Trump a avut, și de această dată, probleme de comportament. România și-a atins obiectivul cu care a mers la summit. Ministrul Justiției a făcut public numelor celor care au intrat în arhiva SIPA.

Europa a fost agitată în ziua ce tocmai a trecut. Liderii NATO s-au întâlnit la Bruxelles, în cadrul unui summit special al Alianței, în care a fost inaugurat un nou sediu, dar și două monumente, un fragment din Zidul Berlinului și un un vestigiu al World Trade Center din New York.

Tema principală a summitului a fost lupta împotriva terorismului. Cu această ocazie, NATO a anunțat că se va alătura coaliției internaționale împotriva grupării jihadiste Statul Islamic

În centrul atenției a fost președintele american Donald Trump, care a oferit un mult așteptat discurs și care nu ratat șansa să iasă, la propriu, în față, atunci când l-a împins pe premierul Muntenegrului, sub privirile amuzate ale premierului ungar Viktor Orban, pentru a ajunge în primul rând de lideri.

Totuși, într-o notă mai seriosă, Trump s-a plâns de faptul că 23 dintre statele membre ale NATO nu au alocat sumele necesare pentru apărare și nu au acordat o atenție deosebită amenințărilor teroriste, ceea ce nu este corect pentru cetățenii plătitori de taxe din Statele Unite.

Din fericire, România a alocat 2% din PIB pentru Apărare, iar acest gest a fost apreciat de către aliați. Cel puțin asta a afirmat președintele Klaus Iohannis, prezent și el la reuniune, și care, de altfel, a reușit și să schimbe câteva impresii cu Donald Trump.

În orice caz, ziua de joi a fost una într-adevăr provocantă pentru președintele american, care a trebuit să reziste în fața liderilor NATO, a protestelor din Bruxelles față de el, a întrevederii cu liderii UE, dar și a scurgerilor de informații privind atacul din Manchester către presa americană care au înfuriat autoritățile britanice.

În România, Ministerul Justiției a făcut publice numele unor persoane care au intrat în arhiva SIPA, care conține date despre magistrați, însă lista este una mică față de numărul total de accesări. Celelalte nu pot fi, însă, dezvăluite pentru că sunt secrete de stat. Deocamdată. Horia Georgescu, fost șef al ANI, Marius Iosif și vicepreședintele Senatului Laura Iulia Scântei sunt printre cei care au intrat în arhiva SIPA în calitate de membri ai comisiilor de inventariere.

Iar bugetul o duce, deocamdată, bine. Bugetul general consolidat a avut un excedent de 1,35 miliarde de lei în primele patru luni, dar rezultatul a fost negativ în aprilie, deoarece excedentul a fost mai mic decât nivelul de 1,52 miliarde de lei consemnat la sfârșitul lui martie.

Peste Prut, primarul Chișinăului a fost escortat de ofițerii anticorupție la sediu, pentru audieri, după ce i-au percheziționat câteva ore bune biroul. Doi consilieri și secretarul Consiliului municipal Chișinău au fost deja reținuți.