Societatea mai are încă nevoie de curățare, la toate nivelurile, de la aerul prea poluat la eliminarea frânarilor, de la individualisme naționale la judecarea corupților.

O mulțime de doctori au plecat până acum din România, anunță Ministerul Sănătății, care a lansat un plan pentru a motiva absolvenții de studii de medicină să rămână în țară. Slabe șanse însă ca mulți dintre românii deja plecați, nu numai dintre medici, să se reîntoarcă, arată studiile realizate de Guvern.

Și de ce s-ar întoarce într-o societate încă nereformată, care merge cu frâna de mână trasă, deși statisticile arată o creștere economică mult peste media europeană?

Apropo de frânari, premierul Dacian Cioloș spune că îl respectă, ba chiar colaborează încă cu fostul ministru al educației Adrian Curaj, cel care a întârziat mai multe luni procesul de evaluare a școlilor doctorale. Același premier, de care se leagă speranța multora pentru continuarea reformelor în România, a comparat prezența la o emisiune TV pentru a-și prezenta oferta electoratului ce urmărește postul respectiv cu coborârea în mocirlă pentru a evalua plantele care cresc acolo. Deh, agronomul „își face meseria corect” și în campanie electorală!

Fiindcă veni vorba de alegerile de duminică, unul dintre candidații de marcă pare că are alte griji pe cap. Deputatul Sebastian Ghiță va fi judecat într-un proces de corupție, după ce magistrații Înalții Curți au dat undă verde pentru startul procesului în care este acuzat alături de foști șefi ai poliției și parchetelor din Prahova.

În tot acest timp, autoritățile din mai multe metropole mondiale cred că o soluție pentru curățarea atmosferei din orașele pe care le păstoresc este interzicerea motoarelor diesel. Totuși, până în 2025 puteți alimenta liniștiți cu motorină.

Dar Europa are o altă problemă, mai presantă, până atunci: posibilitatea ieșirii Marii Britanii din UE. În prima sa conferință de presă ca negociator-șef al Comisiei Europene, Michel Barnier a avertizat că negocierile pentru Brexit vor dura mai puțin de 18 luni.

Probleme are și președintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, care se plânge că autoritățile tergiversează validarea alegerilor pentru ca el să nu împiedice, după investitura sa, unele proiecte, cum ar fi deschiderea biroului NATO la Chișinău. Dodon s-a declarat „categoric împotriva” prezenței oficiale a NATO în capitala Moldovei.

Recomandarea zilei este un text dedicat celor care încă mai cred în „excelența” învățământului românesc: Performanțe slabe la testele PISA, o evaluare internațională standardizată care indică nivelul cunoștințelor elevilor de 15-16 ani. Cei care doresc să aprofundeze datele pot consulta raportul integral al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).