CSM a avizat negativ propunerile lui Florin Iordache de modificare a proiectelor lui Tudorel Toader care ar schimba legile Justiției. Tăriceanu și-a găsit o nou țintă: șefa ICCJ. Surpriză la ministerul Sănătății: oamenii sunt încă uciși de bacterii.

Justiția se opune total modificărilor legilor Justiției. După ce a încercat Tudorel Toader să seducă Justiția de unul singur și nu a reușit, ministrul a revenit în fața Consiliului Superior al Magistraturii cu aceeași poveste, cosmetizată ușor de Iordache, Nicolicea și Șerban.

Efectul a fost mai clar ca prima dată. Unul dintre membrii plenului care inițial ar fi dat aviz pozitiv, dar cu amendamente, a luat o poziție clară acum și a respins în bloc ideile controversate ale PSD-ALDE.

Este vorba despre Cristina Tarcea, șefa Curții Supreme, care nu s-a mai putut abține și l-a făcut mincinos pe Tudorel Toader în fața întregului plen, iar ședința CSM era transmisă în direct. Concret, Tarcea l-a întrebat pe șleau dacă nu cumva i-a prezentat lui Frans Timmermans, la Bruxelles, alte versiuni ale proiectelor de modificare a legilor Justiției.

Tarcea tocmai și-a mai făcut un dușman declarat. Călin Anton Constantin Popescu Tăriceanu tocmai o vrea pe șefa ICCJ cercetată de Inspecția Judiciară pentru că ar intimida parlamentarii... Cu siguranță îi timorează pe cei care au procese și au șanse bune să înfunde pușcăria pentru potlogăriile făcute, dar ăsta nu este un motiv de plângere la Inspecția Judiciară.

De la realizările lui Tudorel, Iordache și Tăriceanu în relația cu Justiția, trecem la o altă mare realizare a României la nivel european. Bucureștiul tocmai și-a aflat locul în cursa pentru găzduirea Agenției Europene a Medicamentului după Brexit. Conform Financial Times, orașele Bratislava și Milano sunt favorite.

Ministerul Sănătății aproape că s-a declarat surprins și a ordonat o anchetă după ce unul dintre minerii răniți într-o explozie în mină a murit la spitalul de Arși din București, ucis fiind de infecții intraspitalicești. Nimeni nu a mișcat un pai după tragedia de la Colectiv. 

Ne pricepem, însă, la logo-uri. Elevul care a conceput logo-ul pentru Președinției Consiliului UE a fost deranjat că lumea a râs de ideea sa cu lupul dacic. Nu e vina lui, să fim bine înțeleși, ci a celor care au ales desenul lui drept emblemă. Și are și elevul dreptate: „în afară de vreo două-trei propuneri, toate-s proaste. Și behăie de motive populare românești pentru că, nu-i așa?, simbolul nostru național e țăranul român în secolu' 21. Mă mir că n-a propus nimeni un plug de lemn, măcar știam una și bună”.

Parlamentul European solicită aprofundarea colaborării UE cu Ucraina, Georgia și Moldova și noi modalități de intensificare a relațiilor cu cele trei țări înainte de summit-ul Parteneriatului estic din 24 noiembrie. Cu toată opoziția Rusiei, cele trei țări fac eforturi pentru a crea legături strânse cu UE. #PE

De altfel, Uniunea Europeană se bucură de mai multă popularitate în rândul moldovenilor decât Uniunea Eurasiatică. Încrederea în președintele pro-rus Igor Dodon scade, iar Rusia este percepută ca fiind „cel mai mare pericol”.

Dacă e să vorbim despre bani, aceștia își mai pierd din valoare. Dincolo de creșterea euro în fața leului, BNR prevestește o inflație mai mare la finalul acestui an.

Recomandarea de lectură vine din SUA. New York Times se întreabă cum ne afectează viața schimbările fiscale, iar contextul este cât se poate de actual în România, după ordonanța lui Mișa. New York Times ne propune chiar și un ghid. Este adevărat, se aplică în SUA, nu în România.