SRI a trimis patru informări, inclusiv la Ministerul Sănătății, legate de neregulile privind Hexi Pharma. DNA i-a trimis în judecată pe Truică, Prințul Paul și Andronic în dosarul retrocedarilor ilegale cu prejudiciu de 145 de milioane de euro.

SRI avea informații în ceea ce privește calitatea necorespunzătoare a dezinfectanților Hexi Pharma, utilizați în spitale. Pe parcursul a cinci ani de zile, cei de la SRI au trimis patru informări ce vizau favorizarea firmei Hexi Pharma ca furnizor de materiale sanitare și acordarea de contracte preferențiale firmei, una dintre ele ajungând la Ministerul Sănătății. Alte două sesizări au fost trimise după ce scandalul a devenit public.

SRI a trimis, în total, un număr de 503 documente ce conțineau informații referitoare la infecțiile intraspitalicești, inclusiv către președinții României, prim-miniștrii și miniștrii Sănătății.

Parlamentarii, căci ei au fost cei care au comunicat rezultatele activității SRI în legătură cu Sănătatea, au verificat și dacă există legături între SRI și Hexi Pharma și nu au găsit vreuna.

O legătură există, însă, între produsele Hexi Pharma și militarii români din Afganistan, Irak și Bosnia, care, timp de zece ani de zile, au folosit dezinfectanți diluați pentru a-și trata propriile răni, dar și pe cele ale altor militari sau civili. Ministerul Apărării a confirmat informația pentru jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor.


DNA a trimis în judecată zeci de persoane în dosarul retrocedărilor ilegale ale unor terenuri valoroase din zona Bucureștiului. Printre ele Remus Truică, Prințul Paul al României și Dan Andronic, alături de trei oameni de afaceri din Israel, Silberstein Tal, Benyamin Steinmetz și Agavi Moshe, pe care procurorii îi vor arestați în lipsă.

Cu toții sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență sau spălare de bani.

Tot procurorii anticorupție au ridicat, miercuri, documente de la sediul BEC și de la birourile electorale ale sectoarelor 1 și 4, legate de candidaturile la alegerile locale.

Vizate au fost listele de semnături suspectate că ar fi falsificate. Printre candidații suspectați că șli-ar fi falsificat susținerea ar fi și candidatul PNL la Primăria Sectorului 1, Alexandru Nazare.

Acțiunea DNA a începutul în urma unui denunț făcut de grupul "Inițiativa România".

Candidatul USB la Primăria Sectorului 1, franțuzoaica Clotilde Armand, a povestit pentru EurActiv cum, în 1997, când abia se căsătorise cu românul Sergiu Moroianu, a început, din proprie inițiativă, o campanie de lobby pentru susținerea aderării României la NATO.

Franțuzoaica voia ca în România să fie mai bine pentru atunci când urma să se întoarcă în țara natală a soțului ei. Acum este convinsă că se va stabili aici pentru totdeauna.

Pe plan extern, criza refugiaților sperie tot mai tare Guvernul de la Sofia. Bulgaria inteționează să ridice garduri la frontierele cu Grecia și Turcia, după ce un raport privind migrația a arătat că organizațiile traficanților de persoane se concentrează pe traseul Turcia-Bulgaria în drumul către Europa de Vest.

Cât despre Turcia, se pare că partidul aflat la guvernare, AKP, a ales un favorit pentru funcția de premier - actualul ministru al transporturilor, Binali Yildirim, un conservator islamist loial președintelui Erdogan și un personaj controversat pentru declarații sexiste. 

Recomandarea de lectură a redacției este astăzi un text despre cum Mihail Sebastian, o minune a literaturii române, a ajuns să fie tradus în Modern Classics of Penguin, o super-colecție a editurii britanice. Articolul a apărut într-o nouă și promițătoare publicație culturală românească, Scena 9.