Sindicatele se pregătesc de grevă nemulțumite de planurile guvernului privind contribuțiile. Președintele atrage atenția guvernanților că aventura fiscal-bugetară ar putea avea un final trist. În tot acest timp, Tăriceanu se luptă cu forțele oculte.

Klaus Iohannis și-a adus aminte că e președinte și a ieșit să-i urecheze pe guvernanți pentru ”mega-țopăiala” fiscal-bugetară. Șeful statului a avertizat că aventura guvernului ar putea avea un final trist și s-a întrebat cui folosește, în condițiile în care un român cu salariu mediu brut va câștiga 3 lei după marea revoluție fiscală a PSD-ALDE.

Și sindicatele și-au exprimat nemulțumirea față de planurile actualului guvern privind modificările salariilor și transferul contribuțiilor sociale, anunțând că se pregătesc de declanșarea unei greve generale.

Șeful statului l-a criticat și pe Tudorel Toader, pentru modul în care s-a spălat pe mâini de legile justiției, pasându-le parlamentarilor, într-un dispreț profund față de transparență și proceduri de legiferare. Iohannis i-a transmis ministrului Justiției că nu mai are încredere în el și va folosi toate prerogativele prezidențiale pentru a păstra independența justiției.

Nici despre Călin Popescu-Tăriceanu șeful statului nu are o părere prea bună. Iohannis i-a transmis că e puțin obsedat, respingând afirmațiile acestuia privind statul paralel. În replică, liderul Senatului i-a răspuns într-o scrisoare deschisă că a ajuns președinte susținut de statul paralel și că execută planurile unor forțe oculte.

Din fericire, în România războiul e doar la nivel declarativ. Prin comparație, în Spania disputa dintre separatiștii catalani și Madrid s-a mutat în justiție. În timp ce fostul premier al Cataloniei refuză să revină în țară, un judecător spaniol a dispus plasarea în arest preventiv a fostului vicepremier catalan Oriol Junqueras și a șapte dintre miniștrii fostului executiv, acuzați de rebeliune, răzvrătire și deturnare de fonduri după autoproclamarea independenței Cataloniei de parlamentul acestei regiuni.

Britanicii încearcă găsească părțile bune ale Brexitului. Un thinktank britanic estimează că adoptarea unei politici agricole orientate către piață ar putea transforma Marea Britanie, după ieșirea din UE, într-un lider în comerțul mondial cu produse agricole. #AGRI

Recomandarea de lectură a redacției: The Atlantic îl prezintă pe Jerome Powell, alegerea lui Trump la conducerea Rezervei Federale.