Cum a ajuns Guvernul Cioloș să scoată și cel mai bun rezultat din istorie în materie de absorbție a fondurilor europene, dar și cel mai slab din ultimii șapte ani în privința banilor de la UE intrați la bugetul de stat.

Guvernul Cioloș se laudă cu 7 miliarde de euro intrate în țară în 2016, pentru PSD atragerea de fonduri de la UE a fost un eșec anul trecut, iar nerealizarea veniturilor bugetare pe acest segment este incredibilă. Încercăm să aflăm ce a dus la acest rezultat.

O primă explicație: din cele 7 miliarde de euro, mai puțin de unul a intrat ca venituri la bugetul de stat, restul mergând direct la beneficiari – companii, autorități locale, organizații neguvernamentale. Ce a provocat însă „gaura de 10 miliarde de lei”, cum nefericit s-a exprimat Liviu Dragnea? O bugetare nefericită și refuzul Finanțelor de a rectifica cifrele. Citiți tot materialul pentru detalii.

Pe plan internațional, atenția este concentrată asupra lui Donald Trump, care se pregătește intens să devină președintele SUA și exprimă în mai multe interviuri ce are de gând. Ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei pare a fi destul de sus pe listă, motiv care i-a adus mustrări din partea șefului serviciului american de spionaj.

Europa este cu un ochi îndreptat și spre Marea Britanie, care se pregătește să-și anunțe ieșirea din UE. Theresa May urmează să spună marți care îi sunt planurile privind Brexitul, dar Parlamentul britanic tocmai i-a cerut să pregătească în maxim o lună un plan detaliat care să prezinte poziția Guvernului privind piața unică și uniunea vamală europeană.

Recomandarea de lectură este un text Bloomberg BusinessWeek despre o altă posibilă colaborare între Trump și Vladimir Putin: sectorul petrolier.