Comisia Europeană a activat art. 7 din tratatul UE, ce ar duce la sancțiuni unice în istoria Uniunii Europene împotriva unui stat membru. România nu este departe de a primi același tratament, în condițiile în care Parlamentul își vede de „treabă”.

România poate în aceste zile să privească în viitor. Măsurile Comisiei Europene împotriva Poloniei pot fi luate și împotriva României într-un viitor nu foarte îndepărtat.

Comisia a activat articolul 7 din tratatul de funcționare al Uniunii Europene, un articol pus în tratat pe post de sperietoare sau, poate, doar pentru că trebuia să fie pus acolo și care nu a fost niciodată folosit.

Ținta este Polonia, cea care a subordonat Justiția politicului. Reacția Poloniei față de această măsură extremă a UE a fost una de sfidare, nicidecum de a face vreun pas înapoi. Excluderea Poloniei de la masa votului în Consiliul European și sancțiunile financiare ar putea să nu fie puse în practică pentru că Ungaria este cea care susține ceea ce se întâmplă la Varșovia.

România nu este departe de a ajunge în situația jenantă a Poloniei. Se ocupă asta Liviu Dragnea (l-a mai văzut cineva în ultima vreme?), Călin Popescu Tăriceanu, partidele lor, dar cu mâna lui Florin Iordache, cel care nu mai are nevoie de vreo altă prezentare.

După ce și-a definitivat opera în ceea ce privește legile Justiției, Iordache a trecut la măcelarirea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală. Deși graba e mare și aici, ca la legile Justiției, Iordache nu a reușit să supună la vot niciuna dintre modificările halucinante propuse în comisia specială.

Senatul, cu toată opoziția USR, a votat miercuri legea privind organizarea judiciară, cea prin care se înființează controversata secție de investigare a infracțiunilor comise de magistrați.

Pe lângă asta, PSD-ALDE-UDMR au mai votat și alte legi pentru ei. Aleșii și funcționarii pot desfășura acte de comerț pe persoană fizică la propriu.

Tabloul complet al zilei de miercuri, cu multe alte evenimente ce nu au fost expuse mai sus, poate fi admirat aici.

În sfârșit, Klaus Iohannis a vorbit despre ceea ce se întâmplă în Parlament. Nu l-a văzut nimeni, pentru că a preferat o întâlnire informală cu jurnaliștii. Iohannis s-a plâns că Tudorel Toader l-a evitat și că România ar putea ajunge în aceeași situație ca Polonia. Nimic nou. Încă așteptăm lucruri concrete dinspre Cotroceni.

Până și PNL a cerut, în fața camerelor de luat vederi, demisia lui Liviu Dragnea de la conducerea Camerei Deputaților și oprirea legilor Justiției.

Dacă tot vorbim de situații jenante, să amintim și de ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer. El susține că Guvernul României poartă discuții în vederea posibilei relocări a Bursei de la Londra la București în contextul Brexit-ului. Stăm cu sufletul la gură, domnule ministru, să ne țineți la curent.

Mediul rural este afectat de sărăcie și șomaj, iar tinerii pleacă în căutare de noi oportunități și din cauza investițiilor scăzute în servicii și infrastructură. Ce poate stopa îmbătrânirea fermierilor și abandonul terenurilor cu potențial agricol? Răspunsul este Politica Agricolă Comună. #AGRI

Și o veste proastă pentru Uber. Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit miercuri că serviciul Uber este un serviciu de transport și trebuie reglementat ca atare. șa fel ca firmele de taximetrie.

Recomandare de lectură: „Cât de mult poate trăi un om?” O opinie medicală publicată de BBC.