Taberele sunt mai clare ca niciodată: președintele Klaus Iohannis a folosit același limbaj ca și Laura Codruța Kovesi pentru a-i defini pe atacatorii DNA, în timp ce PSD și ALDE continuă să se plângă de „derapajele” dintre puterile statului.

Președintele Klaus Iohannis nu și-a schimbat opinia nici după cel mai recent scandal legat de DNA. Într-o conferință de presă susținută joi seara, Iohannis a apărat instituția care conduce lupta anticorupție și și-a reafirmat încrederea în justiție. „Niște penali fac o încercare disperată să atace și să discrediteze DNA”, a spus președintele despre evenimentele din această săptămână.

Declarația a venit la doar câteva ore după ce Iohannis s-a întâlnit cu liderul PSD, Liviu Dragnea, și cu premierul numit de acesta, Viorica Dăncilă. Iohannis a spus că premierul i-a spus că îi lasă mână liberă ministrului justiției, Tudorel Toader, în privința șefei DNA. Întors înainte de vreme din Japonia, Toader a susținut și el o informare în care ne-a informat că s-a informat, dar decizia privind poziția Laurei Codruța Kovesi a fost amânată pentru săptămâna viitoare.

Chiar și premierul Dăncilă a ținut să facă declarații despre întâlnire și situația de la DNA. „Am spus că ceea ce am văzut în spațiul public pentru mine este îngrijorător, aceasta din punct de vedere al simplului cetățean, dar din punct de vedere al funcției pe care o ocup, aceea de prim-ministru, a trebuit să iau măsurile necesare”, a povestit Dăncilă că i-a transmis președintelui. Dar, în intervenția de la Antena 3, premierul a vorbit din nou despre presupusa dezinformare a Bruxelles-ului în legătură cu situația din România, precizând că vrea ca autoritățile europene să fie informate corect, adică să primească informațiile de la Guvern.

„Acești oameni cred că sunt autiști și nu văd și nu aud ceea ce este vizibil pentru toți cei de bună credință”, a spus Dăncilă despre cei care ar spune că guvernul condus de ea vrea să îndepărteze România de Europa.

PSD uită însă că roata se învârte, iar fostul premier Dacian Cioloș a amintit cum în 2016, când el conducea guvernul, era acuzat de trădare de țară, chiar de cei care sunt acum la guvernare.

Este încă tot mai greu să crezi că, în afară de temele pe justiție, guvernul se preocupă și de altceva. Iar România chiar are multe de recuperat în multe sectoare. Într-un interviu acordat EurActiv România, expertul WEF April Rinne explică ce ar avea de făcut România pentru a recupera decalajul în domeniul economiei colaborative față de alte țări din Europa, dar autoritățile par să facă mai degrabă invers. #PE