Românii ies masiv în continuare în stradă. PSD-ul nu renunță la OUG pentru că au câștigat alegerile. Iordache vrea să scape de atribuții. Președintele le cere guvernanților să-și ia mâinile de pe DNA. Toată strâinătatea critică România.

Românii au ieșit masiv în stradă și în cea de-a treia seara consecutivă. Peste 220.000 de manifestanți s-au strâns în toate orașele din țară să protesteze față de Guvern și ordonanța de urgență a acestuia. Peste 80.000 dintre aceștia au fost doar în Capitală. Printre ei s-a aflat și un călugăr, venit de la Constanța să protesteze în București "pentru că au vrut să ne fure libertatea". În comparație cu cea de-a doua seara de protest, a treia s-a încheiat cum a și început - pașnic.

Oamenii vor ieși în stradă și în următoarele zile, mai ales pentru că au și motiv: PSD a anunțat, clar, că nu va renunța la OUG pentru că au câștigat alegerile în mod corect, iar totul este doar o campanie de minciună și dezinformare, pe care Dragnea a mai văzut-o doar  la Revoluție.

Într-o conferință de presă care a durat aproape două ore, Liviu Dragnea și Sorin Grindeau au anunțat că mai au 12 măsuri de luat din programul de guvernare și au amintit, în caz că românii au uitat, de creșterile de pensii, și bursele pentru studenți și eliminarea unor impozite.

Au negat, însă, că vor să contopească DNA și DIICOT, mai ales că toată ziua această informație a fost dur criticată, inclusiv de către președintele Klaus Iohannis, care le-a spus guvernanților să-și ia mâinile de pe DNA și de procurorul general Augustin Lazăr, în timp ce Ministerul Justiției a negat că ar exista proiectul.

Pe lângă mesajul transmis de președinte, acesta le-a cerut, la începutul zilei, Ministerului de Interne și Jandarmilor să îi explice de ce nu au acționat față de grupurile de instigatori înainte ce acestea să atace, mai ales că aveau informații potrivit cărora aceștia urmau să vină să spargă protestul pașnic de miercuri seara.

Ministrul de Interne a ieșit să dea explicații și a negat că ar fi știut de aceste grupuri violente dinainte. Supărată pentru că pe unele rețele de socializare au fost postate numerele de telefon ale unor miniștri și adresele de domiciliu ale unor lideri politici, Carmen Dan a dat, și ea, la rândul ei, numele unor formatori de opinie și politicieni care s-ar fi implicat în promovarea protestelor din ultimele zile și au influențat lumea să iasă în stradă.

Între timp, ministrul Justiției Florin Iordache pare că încearcă să fugă de atribuții. El a dispărut de la minister după ce guvernul a adoptat OUG privind modificarea legilor penale și și-a delegat atribuțiile unui secretar de stat, Constantin Sima, un procuror care a susținut grațierea. Procurorul General, Augustin Lazăr, a cerut, însă, retragerea lui Sima și revenirea acestuia la Parchet.

Dacă toată lumea a crezut că Iordache încearcă să scape de responsabilitatea OUG-ului, acesta a dat asigurări că el vrea doar să fie prezent în Parlament unde în următoarele zile se va discuta bugetul și nu va avea timp să se ocupe de amândouă.

Tot ieri, la Ministerului Justiției, pentru că DNA a început o investigare legată de modul în care au fost concepute ordonanțele de urgență adoptate de guvernul Grindeanu, procurorii anticorupție au mers să ridice documente.

În strâinătate, OUG-ul lui Dragnea, Grindeanu și Iordache este criticat din orice parte. Parlamentul European a dezbătut starea democrației și justiției din România. Dacă social-democrații români au pledat pentru neamestecul în treburile interne și au susținut că se încearcă răsturnarea guvernului, eurodeputații de dreapta au cerut retragerea OUG. Video și transcrierea dezbaterii din Parlamentul European privind situația din România pot fi urmările pe EurActiv.ro. #Youth2.0

Îngrijorări cu privire la ordonanța de urgență au venit și din partea ambasadelor Suediei și Marii Britanii.

Iar, ca recomandare de lectură, în cazul în care lucrurile nu sunt clare cu privire la modificarea Codului Penal și a celui de Procedură Penală printr-un OUG și de ce scoate oamenii în stradă, acestea au fost explicate, pe înțelesul tuturor de către jurnaliștii de la Decât o Revistă.