Victor Ponta și Gabriel Oprea au plagiat. Nu că nu se știa deja, dar acum avem și verdicte oficiale. Colega de partid a lui Ponta, primarul Capitalei Gabriela Firea se încurcă în declarațiile despre închiderea bulevardului Kiseleff.

Subiectul tezelor de doctorat plagiate nu se mai sfârșește. Marți, fostul premier Victor Ponta și-a văzut contestația respinsă de comisia de experți a Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), iar Consiliul General urmează să voteze raportul elaborat în acest caz. 

Raportul respinge contestația și menține verdictul de plagiat în cazul lui Victor Ponta, respectiv menține recomandarea de retragere a titlului de doctor în acest caz, potrivit Ministerului Educației.

Tot marți, comisia de științe juridice a CNATDCU a stabilit, cu șase voturi din șapte, că fostul ministru Gabriel Oprea a plagiat în lucrarea de doctorat susținută în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universității din București.

În tot acest timp, primarul Bucureștiului, Gabriela Vrânceanu Firea Pandele, își duce mai departe planurile de a stopa activitățile sportive desfășurate pe bulevardul Kiseleff în week-end. Dar o face mârlănește, acuzând voalat organizatorii de interese comerciale și nu de intenția de a promova sportul. Firea spune că „s-a format într-o familie de sportivi” (prin alianță) și nu trebuie „să primească lecții de la o firmă privată care se încăpățânează să țină cinci persoane care să joace ceva pe Kiseleff blocând sute de mii de oameni care merg poate chiar la activități sportive”.

Evenimentul Via Sport, care are loc, de șase ani, pe Bd. Kiseleff, în fiecare weekend din perioada 1 iulie-28 august, a fost anulat în urma deciziei Primăriei de a reface marcajele rutiere în această perioadă, potrivit unui comunicat oficial. Dar lucrările nu au loc de obicei în weekend, iar Firea a recunoscut că, de fapt, principalul motiv era blocarea traficului spre Piața Victoriei.

Și încă o veste din politica dâmbovițeană: primul șef al SPP Dumitru Iliescu a primit titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluției Române din Decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant” printr-un decret semnat de Klaus Iohannis. În decembrie 1989, Dumitru Iliescu era căpitan în forțele blindate, fiind prezent la Universitate în noaptea de 21 spre 22, când transportoarele blindate au spart baricada făcută de revoluționari în fața hotelului Intercontinental. Ulterior, a avansat foarte rapid, în timpul mandatelor de președinte ale lui Ion Iliescu, a intrat în afaceri și este implicat în anchetele DNA.

Dar să nu ne concentrăm doar pe infomațiile negative. La capitolul vești bune includem anunțul Ministerului Fondurilor Europene, care a lansat în consultare publică apelul de proiecte "Profesori motivați în școli defavorizate”: 25 de milioane euro sunt alocate pentru stimularea cadrelor didactice care lucrează cu copii aflați în situații speciale.

Și totuși, situația din sectorul agricol ne arată că, uneori, nu toate veștile bune au și implicați pozitive. Recolta record de grâu din această vară duce la scăderea rapidă a prețurilor pe piețele internaționale.

Recomandarea de astăzi este un text din Wall Street Journal despre o nouă analiză a rolului memoriei în creionarea identității.