Moțiunea de cenzură împotriva guvernului PSD-ALDE a căzut, previzibil, dar Dragnea și Tăriceanu au fost surprinși neplăcut de o decizie a Curții Constituționale. Nu-i nimic, parlamentarii puterii continuă să măcelărească legile justiției.

PNL și USR nu au putut convinge parlamentari din coaliția guvernamentală să le susțină moțiunea de cenzură, astfel că guvernul condus de Mihai Tudose a supraviețuit fără emoții votului din Parlament. Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea și-au scos partidele din sala de plen înainte de vot pentru a fi siguri că nu vor fi dezertori, apoi au plecat la o reuniune a pensionarilor PSD.

Dar cei doi lideri de partid au avut o surpriză de unde se așteptau mai puțin. Curtea Constituțională a respins sesizarea lui Călin Popescu-Tăriceanu, constatând că nu există conflict juridic între Guvern și DNA în privința cercetării privind legalitatea hotărârilor Executivului prin care părți din insula Belina și brațul Pavel au trecut din proprietatea statului în cea a județului Teleorman. Ca urmare, procurorii anticorupție pot continua ancheta în care sunt urmărite două foste membre ale guvernului Tudose - Rovana Plumb și Sevil Shhaideh.

Chiar în timpul în care premierul Tudose se lăuda, în Parlament, cu mărețele realizări ale guvernului în privința fondurilor alocate pentru spitale, evitând să menționeze că sunt nenumărați bolnavi în țară care nu mai au medicamente, Comisia Europeană publica o radiografie mult mai aproape de adevăr a sistemului de sănătate.

Potrivit executivului UE, sistemul de sănătate din România suferă din cauza finanțării reduse, ba, mai mult, chiar și resursele disponibile sunt utilizate ineficient, iar lipsa de informații îngreunează orice inițiativă de îmbunătățire a sistemului. 

Este evident că guvernul de la București nu reușește să facă atât de multe investiții în infrastructura medicală cât ar fi nevoie, chiar și cu toate planurile mărețe anunțate de premier, iar România pierde din fondurile europene alocate. Tot ieri, autoritățile de la Bruxelles au decis să returneze țărilor membre 10 miliarde de euro din bugetul UE care nu mai pot fi alocați în acest an, două treimi din sumă fiind fonduri pentru investiții la nivelul întregii Uniuni. #PE

Prioritățile pe malurile Dâmboviței sunt însă altele, se pare. În loc să facă din România un paradis al investitorilor și un campion la atragerea fondurilor UE, parlamentarii sunt preocupați de ciuntirea prerogativelor președintelui în privința numirii șefilor din justiție și de lupta cu statul paralel. Până și premierul e ușor confuz.

Recomandarea de lectură: un reportaj The Guardian despre lupta românilor cu urșii din Carpați.