Premierul Mihai Tudose a încercat o vizită de curtoazie la Bruxelles. Se întoarce plin de directive.

Mihai Tudose a discutat marți cu șefii principalelor instituții ale Uniunii Europene în prima sa vizită externă ca premier. Aceștia nu au ezitat să-i transmită ce așteaptă de la România, și de la guvernanții țării.

După ce s-a întâlnit cu președintele Parlamentului European, cu președintele Consiliului European, cu șeful Comisiei și alți comisari, inclusiv cel numit de România - Corina Crețu - Tudose a ținut, singur, o conferință de presă, în care a explicat că mai mulți miniștri vor da raportul, periodic, la Bruxelles. Mai mult chiar, Tudorel Toader, ministrul justiției, va merge și el să se vadă cu Jean Claude Juncker și Donald Tusk, pentru a explica „ce face el acum”.

Donald Tusk, liderul Consiliului European, a ținut să-i vorbească lui Tudose de „valorile europene și de așteptările societății românești în lupta anticorupție”.

Și totuși premierul a susținut că liderii europeni sunt mulțumiți cu ceea ce s-a întâmplat până acum în România. Că MCV ar putea fi ridicat până când România va prelua Președinția UE, la începutul lui 2019, ba chiar că luna aceasta oficiali ai Comisiei vor emite „un MCV verbal”, dar Tudose nu a explicat prea clar ce ar însemna acesta.

O posibilă explicație a răcelii cu care a fost primit premierul la Bruxelles ar putea fi poziția șefului de partid privind justiția, în contextul anchetelor penale care îl vizează pe acesta. DNA tocmai a extins ancheta asupra Tel Drum, o companie asociată cu Liviu Dragnea și a audiat-o pe Bombonica Prodan, fosta soție a șefului PSD.

Și totuși, România ar trebui să fie o vedetă a UE, măcar din punct de vedere economic. Industria duduie, prețurile cresc, pe fondul creșterilor de salarii și de pensii promise de PSD, premierul dă asigurări la Bruxelles că guvernul va menține deficitul bugetar sub 3% din PIB, fără a preciza însă niște măsuri clare de contrabalansare a creșterilor de costuri adoptate deja.

Scandalul alegerilor din SUA nu dă semne că s-ar liniști. Fiul lui Donald Trump a publicat ieri emailuri ce arată că Rusia a vrut să ofere campaniei tatălui său informații incriminatoare despre contracandidata democrată Hillary Clinton; What If It's All True se întreabă The Atlantic în recomandarea de lectură a zilei.