Ies la iveală și celelalte promisiuni din campania electorală: cele secrete. Guvernul a trecut la treabă, deși dimineață abia era în audieri în comisiile din Parlament. Iohannis a fost acid și ironic cu miniștrii. Bilanțul guvernului Cioloș.

În doar câteva ore, Guvernul Grindeanu a fost audiat în comisii, a fost votat în Parlament, a depus jurământul în fața președintelui României și a și ținut prima ședință la Palatul Victoria. Totul într-o viteză demnă de Cartea Recordurilor.

Entuziasmul le-a mai fost redus de Klaus Iohannis, care le-a cerut, pe un ton acid și ironic, să livreze tot ce au promis în campania electorală. Adică să scadă impozite, să elimine taxe, să crească salarii, dar să rămână într-un deficit bugetar de 3% și să și mențină creșterea economică.

Nu a uitat nici de președintele PSD, Liviu Dragnea, cel care, alături de Călin Popescu Tăriceanu, umblau de sărbători cu suspendarea. „Domnule Dragnea, aflarăm de la televizor ca sunteți singurul care cunoaște programul din scoarță în scoarță. Vă rog eu frumos, învățați-i si pe ei”, l-a ironizat președintele pe Dragnea.

Campania electorală s-a terminat pe 9 decembrie 2016, dar iată că promisiuni secrete ale PSD și ALDE ies abia acum la iveală. Spre exemplu, proaspătul ministru al Justiției, Florin Iordache, readuce pe tapet ideea amnistiei și grațierii, ambele foarte dragi politicienilor certați cu legea.

Un fapt știut deja: noul ministru al Justiției este cel care a inițiat episodul „Marțea Neagră”, când legi anticorupție au fost la un pas de a fi ciopârțite. Tot Iordache este cel care a propus, în 2013, amendarea legislației astfel încât interceptările pe mandat de siguranță națională să nu mai fie utilizate în dosarele de corupție.

Patru dintre cei propuși miniștri în guvernul Grindeanu au dat declarații în calitate de martor în dosare penale, în timp ce unul este chiar protagonistul unui astfel de dosar.

Bilanțul Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș este unul bun, în ansamblu.

Cu toate bâlbele de la început, Guvernul condus de Cioloș își încheie mandatul cu o bună performanță în materie de fonduri europene. Pe parcursul celor aproximativ 13 luni de mandat, peste 7,2 miliarde de euro a trimis Uniunea Europeană către România, se arată în bilanțul publicat miercuri de Guvern. Creșterea economică a fost cea mai mare din UE, la un nivel de aproximativ 5%.

Înregistările cu fostul deputat Sebastian Ghiță, date publicității la postul TV pe care acesta îl controlează, au dus la deschiderea a unui dosar penal. Procurorii fac verificări cu privire la informațiile din Justiție pe care le primea fostul președinte Băsescu.

Despre Sebastian Ghiță nu mai știm nimic. Nimeni pare că nu-l caută, nimeni nu pare că știe unde este.