Slujitorii organizației Statul Islamic continuă să atace în Germania. Turcia ba este pe cale să revină la normal, ba este pe cale să reintroducă pedeapsa cu moartea. Marea Britanie vrea să ia măsuri drastice împotriva studenților. PNL are regrete.

Atacurile provocate de slujitorii Statului Islamic continuă chiar în Germania. Duminică seara, un tânăr sirian s-a aruncat în aer în centrul orașului bavarez Ansbach. În urma exploziei, tânărul de 27 de ani a murit, alte 12 persoane fiind rănite. Este al patrulea incident violent din Germania în ultimele șapte zile.

Autorul atacului sinucigaș, care se afla în atenția poliției, pentru infracțiuni cu droguri și agresiune, jurase credință grupării jihadiste Statul Islamic. ISIS a revendicat atacul, susținând că sirianul era unul dintre "soldații" săi.

Un atac armat a avut loc și în Statele Unite, într-un club de noapte din Florida, soldat cu cel puțin doi morți și 17 răniți. Atacul a avut loc la o petrecere pentru adolescenți. Poliția a anunțat, însă, că atacul nu este un act de terorism.

În Turcia, epurările sunt aproape gata, iar țara este pe cale să revină la afaceri. Cel puțin asta spune premierul turc Binali Yildirim care încearcă să convingă investitorii că viața a reintrat pe făgașul normal.

Yildirim a spus că nu vor fi organizate alegeri anticipate pentru a limita efectele negative asupra economiei, iar guvernul intenționează să înființeze un fond de mai multe miliarde de dolari pentru investiții în infrastructură.

Pe de altă parte, din perspectiva președintelui Erdogan, țara numai aproape de normal nu este.

Autoritățile turce au emis mandate de arestare pentru 42 de jurnaliști și se pare că lui Erdogan îi pasă prea puțin de ce spun liderii europeni: Turcia a intrat într-o nouă eră și nu se lasă manipulată de amenințările UE legate de încheierea negocierilor de aderare dacă va introduce pedeapsa cu moartea.

Iar în ceea ce privește măsurile drastice, acestea sunt prezente nu doar în Turcia, ci și în Marea Britanie. Premierul Theresa May își pregătește terenul pentru o represiune asupra imigrației, pe fondul temerilor că universitățile au devenit o cale ușoară în Marea Britanie pentru migranții care doresc să lucreze acolo.

Aceasta plănuiește să ia măsuri drastice împotriva vizelor pentru studenți pentru a combate migrația, astfel încât numai cei cu adevărat buni pot veni să studieze la universitățile de renume din Marea Britanie. Planul are ca obiectiv reducerea migrației la sub 100.000 de persoane.

Iar în țară, liberalii și-au dat seama, la 9 luni după ce au aprobat legea votului prin corespondență, că nu e bună.

PNL a cerut Guvernului să emită o ordonanță prin care să crească numărul secțiilor de votare din diaspora, iar solicitarea de înregistrare pentru vot prin corespondență să poată fi depusă online. În 2015, liberalii au votat legea pe care acum o critică.

Recomandarea de lectură a redacției este un text semnat EurActiv.ro, despre economia britanică, care, la o lună după referendumul în care Brexitul a fost votat favorabil, o ia la vale.