Iohannis a promulgat bugetul și le cere guvernanților să fie responsabili. Grindeanu se gândește să ia un ministru tehnocrat la Justiție. DIICOT și-a prezentat bilanțul pe 2016. CE a lansat o procedură de infringement împotriva României.

Premierul Sorin Grindeanu a spus că a reiterat în timpul unei întrevederi de joi cu Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, poziția fermă a Guvernului de a continua lupta împotriva corupției.

În plus, premierul a anunțat că se gândește "extrem de serios" să numească la Ministerul Justiției o persoană neafiliată politic, spunând că a avut discuții cu unele persoane, iar o decizie va fi luată, cel mai târziu, la mijlocul săptămânii viitoare.

Frans Timmermans a salutat abrogarea Ordonanței de Urgență de modificare a legislației penale. #PE

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea bugetului de stat și bugetul asigurărilor sociale, "pentru că țara are nevoie de ele", chiar dacă "există prevăzute credite de  angajament în sume nemaivăzute", și a cerut Guvernului trei lucruri: "responsabilitate, responsabilitate, responsabilitate!".

Decizia președintelui a venit la scurt timp după ce premierul Grindeanu s-a plâns că măsurile pe care le-a luat și pe care le avea în programul de guvernare sunt puse sub semnul întrebării datorită nepromulgării bugetului și că această întârziere "se duce în lanț nu doar către ministere, ci și către autoritățile județene și autoritățile locale".

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și-a prezentat bilanțul pe anul trecut. DIICOT a avut, în 2016, peste 25.000 de dosare în lucru, cu 16% mai multe față de anul precedent, dintre care au fost soluționate jumătate. Prejudiciul total cauzat în dosarele soluționate în 2016 de procurorii DIICOT a fost de peste 400 de miliarde de lei și peste 30 de miliarde de euro.

La prezentare a fost prezent și șeful statului, care a afirmat că "România se află într-un moment de răscruce, și împreună trebuie să decidem pe ce drum vom merge de acum înainte: pe drumul democrației, statului de drept și al justiției independente, sau pe drumul corupției, lipsei de profesionalism și al abuzurilor instituționale".

Premierul Canadei Justin Trudeau a ținu un discurs istoric în fața eurodeputaților, la o zi după aprobarea în plen a Acordului de liber schimb UE - Canada (CETA). Este pentru prima dată în istorie când un premier canadian e invitat să țină un discurs în Parlamentul European.

Trudeau spune că dacă avem succes, CETA va deveni model pentru toate viitoarele acorduri ambițioase, comerciale, iar dacă nu, acesta ar putea fi foarte bine unul dintre ultimele. Iar pe Uniunea Europeană o vede ca pe o realizare cu adevărat remarcabilă și un model fără precedent pentru o cooperare pașnică, de pe urma căreia întreaga lume are de câștigat. #Youth2.0

Comisia Europeană a lansat oficial o procedură de infringement împotriva României cu privire la legislația care obligă marii comercianți să vândă cel puțin 51% din produsele alimentare din producție internă. Cele trei articole care sunt supuse sancțiunii judiciare de către Comisia Europeană din Legea privind comercializarea produselor alimentare vor fi modificate.

Recomandarea de lectură, despre jurnaliști și Trump: NY TIMES - Journalists, Battered and Groggy, Find a Renewed Sense of Mission.