În timp ce ministrul de interne caută informații despre cazul pedofilului de la Rutieră în alte părți decât la Poliție, șeful ALDE spune că premierul nu l-a informat despre posibila restructurare a Guvernului din care partidul său face parte.

Carmen Dan, ministrul de interne, a cerut demisia șefului Poliției Române, declarându-se total nemulțumită de explicațiile oficialilor în cazul lui Eugen Stan, polițistul acuzat că a abuzat sexual doi copii în cartierul bucureștean Drumul Taberei, dar și suspect în multe alte cazuri de infracțiuni sexuale.

„Până acum am decât (sic!) informațiile pe care le cunoașteți și dumneavoastră, date aseară de purtătorul de cuvânt al poliției”, a susținut Dan, într-o declarație făcută dimineață, înainte de a reveni cu mai multe detalii în cursul zilei.

Premierul Mihai Tudose nu a dat curs propunerii ministrului Carmen Dan de a-l demite pe Bogdan Despescu, șeful Poliției, ci l-a chemat la o discuție miercuri.

Prim-ministrul ar putea simți nevoia de a discuta și cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care a spus că nu e convins „sută la sută” de dorința premierului de a restructura Guvernul, în care ALDE are trei miniștri. Tăriceanu a discutat însă cu șeful PSD, Liviu Dragnea, și cu Niculea Bădălău, președintele executiv al principalului partid de guvernământ. Tudose pare a fi de acord cu ideea celui din urmă privind o nouă formă de conducere a PSD, ceea ce l-ar plasa în opoziție cu Dragnea.

Schimbări de conducere și la Petrom: una dintre cele mai mari companii românești va fi condusă, pentru prima dată în istoria sa, de un expat. Mariana Gheorghe pleacă după mai mult de un deceniu la vârful Petrom, iar OMV aduce în locul ei un manager din grupul BP, Christina Verchere.

În acest timp, deciziile de anul trecut ale coaliției au în continuare impact asupra economiei. Groapa dintre importuri și exporturi continuă să se adâncească, pe fondul consumului ridicat al populației. Consumul, alimentat de creșterile de salarii și unele reduceri de taxe, a alimentat la rândul său inflația, forțând banca centrală să urce dobânzile, iar efectul instabilității politice din ultimele zile și a indicatorilor macroeconomici s-a văzut imediat în curs: leul a pierdut 0,5% în fața euro într-o zi.

Recmandarea de lectură a zilei: un articol The Atlantic despre diplomația sportului.