Dosarul Revoluției din 1989 se redeschide. Un „revoluționar” - ex-liderul minerilor Miron Cozma - a fost colaborator al Securității. Din proprie inițiativă. Klaus Iohannis sugerează viitorului Parlament încă o „revoluție” a alegerile pentru primari.

Judecătorii au dispus redeschiderea cauzelor ce privesc evenimentele din Decembrie 1989, atunci când au existat mii de răniți și morți, fără ca cineva să răspundă pentru ce s-a întâmplat în timpul Revoluției.

Practic, Înalta Curte a confirmat redeschiderea anchetelor care au fost închise sub motive hilare. Soluția de clasare, dată în 2015: Victimele s-au împușcat singure, pe fondul oboselii și stresului.

La mai bine de 25 de ani de la revoluție, rămășițele comunismului și ororile produse în acele timpuri tot nu sunt complet descoperite. Încă lipsesc multe piese din puzzle, dar, din când în când, mai se ivește câte o informație care completează imaginea.

Cum ar fi cea publicată luni de Adevărul care arată că liderul minerilor de după 1990 și-a turnat ortacii în deceniul precedent. Miron Cozma i-a turnat timp de cinci ani la Securitate pe minerii din Valea Jiului. S-a dus din proprie inițiativă și a semnat angajamentul de colaborare cu securiștii. Ceva mai târziu - fix acum 26 de ani, sursa Paul s-a confruntat în centrul Bucureștiului cu sursa Ioan (studentul de atunci Marian Munteanu), în sângeroasa mineriadă din 13-15 iunie 1990.

După o analiză temeinică, la opt zile de la alegerile locale, președintele Klaus Iohannis a declarat luni că noul Parlament va trebui să evalueze serios necesitatea reintroducerii votului în două tururi pentru primari.

Într-o declarație susținută la Palatul Cotroceni, președintele a amintit că și-a exprimat deseori opinia cu privire la alegerea primarilor într-unul sau două tururi de scrutin, după ce, la alegerile locale din 5 iunie, primarii au fost aleși într-un singur tur de scrutin. Candidatul plasat pe primul loc, chiar dacă scorul său a fost sub 50% din voturile valabil exprimate, a fost declarat câștigător. Iohannis a mai spus că el poate cere reformarea partidelor, dar că singur nu va reuși acest lucru, ci doar alegătorii prin vot pot determina partidele să adopte și să respecte criteriile de integritate.

Nici măcar nu încercăm să fim ironici când remarcăm că declarația lui Iohannis a venit la doar câteva ore după ce Liviu Dragnea, șeful partidului care a câștigat cele mai multe mandate în recentul scrutin, spunea la ieșirea din sediul DNA că are „toate șansele” să rămână liber până la alegerile parlamentare din toamnă. Președintele PSD s-a prezentat luni dimineață la DNA fiind citat de procurori în dosarul în care este cercetat alături de fosta soție, Bombonica Prodana.

Și totuși avem și câteva vești mai... pline de energie. Că tot vorbeam de administrație începem cu informația că UE pune la dispoziție 439 de milioane de euro pentru reabilitarea termică a clădirior publice din România. În același timp, autoritatea de reglementare în energie (ANRE) ne anunță că factura la gaze ar putea fi ceva mai mică în următoarea iarnă, pe fondul ieftinirii gazelor de import.

Să nu uităm de o tranzacție majoră: producătorul american de software Microsoft cumpără cea mai mare rețea socială pentru profesioniști, LinkedIn. Prețul plătit de Microsoft: ceva mai mult de 26 de miliarde de dolari.

Și dacă tot vorbim de numere mari, recomandarea de lectură a redacției vizează o întrebare care îi macină pe oameni de secole: Cât de mare e Universul?