Când părea că, în sfârșit, PSD își vede de treabă, tot mai apare câte un fruntaș al partidului să dea cu mucii-n fasole, cum se spune în popor.

Legea salarizării bugetarilor, promisă din campanie, dar și mai apoi, pare că a intrat în linie dreaptă, chiar dacă a fost amânată pentru câteva zile. PSD are grijă să le dea suporterilor săi, prin lege, o serioasă creștere salarială. Analizăm cât de sănătoase sunt aceste creșteri și care sunt riscurile pentru bugetul de stat, în condițiile în care acesta a fost deja dezechilibrat cu reduceri de impozite sau eliminări de taxe.

O primă evaluare a Consiliului Fiscal arată un impact asupra bugetului de aproape 2% din PIB sau, altfel spus, un necesar suplimentar de 25 de miliarde de lei pentru anul viitor. Dar oamenii politici favorizează creșterile, care îi vizează, de altfel, și pe ei. Deputatul ALDE Remus Borza susține că la o retribuție de 1.000 de euro pe lună vor intra în corpul demnitarilor doar mediocrii sau hoții. O fi vreun autodenunț?

În acest timp, primarul Gabriela Firea pare că a rezolvat toate problemele majore ale Bucureștiului și a trecut la chestiuni de acord fin. Firea propune acordarea de premii pentru cele mai frumoase ferestre, balcoane, curți și fațade de clădiri din București ca stimulent pentru cetățenii care vor participa la acțiuni de ecologizare a Capitalei.

„Sperăm să ni se alăture cât mai mulți bucureșteni în acest demers, în urma căruia vom avea nu doar un oraș mai frumos, ci și mai verde, mai sănătos", a mai declarat primarul general. Despre bani acordați pentru piste de biciclete, investiții în spitale sau interdicția construcțiilor în spații verzi încă nu s-a pus problema. Mai așteptăm.

Senatorul PSD Șerban Nicolae a încercat să-și întreacă la insolență șeful de partid când a anunțat amânarea dezbaterilor pe legea grațierii. „Și Mântuitorul a înviat tot noaptea, s-a și născut noaptea, toate domnișoarele cu barbă o să protesteze”, a spus șeful Comisiei Juridice a Senatului, care a propus ca următoarea ședință consacrată acestei dezbateri să aibă loc miercuri, „pe zi”. Nicolae a făcut aluzie la „Noaptea, ca hoții!”, unul dintre sloganurile folosite de protestatarii față de modul în care a fost adoptată OUG 13. Și Liviu Dragnea a ironizat în urmă cu câteva săptămâni acest slogan, într-o postare pe Facebook cu ocazia trecerii la ora de vară, care ar fi fost schimbată „noaptea ca hoții”.

Senatorii nu au stat degeaba în această săptămână, votând un proiect de lege prin care se acordă ajutoare de stat crescătorilor de porci în valoare totală de 446 milioane de euro în perioada 2017-2020. Problema este că proiectul pare a fi făcut cu dedicație pentru interesele familiei Dragnea, în condițiile în care ferma de porci deținută de fiul liderului PSD a încasat subvenții de peste 3 milioane de euro de la UE în ultimii trei ani, potrivit datelor APIA citate de HotNews.

Apropo de afacerile familiei Dragnea, colegii de la Rise Project au dezvăluit o structură stufoasă a business-urilor controlate de apropiații șefului PSD interconectate cu Tel Drum, compania care a încasat, în zece ani, două miliarde de lei din afaceri încheiate cu statul, în proporție covârșitoare în județul Teleorman, fieful lui Dragnea.

Iar dacă autoritățile sunt foarte atente la problemele crescătorilor de porci, nu același lucru se poate spune despre grija purtată cumpărătorilor din supermarketuri. În condițiile în care mai multe state din estul Europei fac studii privind calitatea produselor vândute în supermarketurile din est comparativ cu cele din Occident, guvernul român nu se grăbește deloc în acest sens. Slovacii și cehii, ungurii și croații au făcut sau desfășoară în prezent astfel de studii, iar concluziile acestora sunt prezentate la Bruxelles, cu cerințe specifice adresate Comisiei Europene și Consiliului UE. Ministrul român al agriculturii a cerut voie omologilor săi din Franța sau Germania să facă astfel de comparații... (#PE)