Românii sunt mai „îndrăgostiți” de Europa decât alți europeni, spune un oficial al Comisiei Europene, iar fraudele cu fonduri UE vor fi anchetate la nivelul întregului bloc de-acum înainte.

Procurorii DNA au descins la ANAF pentru o mită de un milion de euro. Șefa direcției IT a fiscului este acuzată de proprietarii anticorupție că, în urmă cu șapte ani când era tot șefă de IT, dar la Autoritatea Vămilor, a pretins 25% din valoarea unui contract de la două societăți comerciale care participau la licitația pentru mentenanța unor aplicații ale sistemului informatic integrat al vămilor.

Din astfel de informații aflăm de ce funcționează atât de prost sistemele informatice ale statului și de ce nu pot fi conectate sistemele unei instituții cu ale alteia. Procurorii spun că Anda Macovei a primit, în perioada 2010-2014, „pentru sine și pentru o altă persoană, suma totală de aproximativ 1 milion euro, contravaloarea unei deplasări în SUA și bunuri materiale de valoare”.

Probabil că acest contract nu a fost finanțat din fonduri europene, dar, în curând, DNA va primi ajutoare pe partea de fraude cu finanțări de la UE. Parlamentul European a aprobat Regulamentul privind funcționarea Parchetului European. Europarlamentarul Monica Macovei a explicat pentru EurActiv importanța acestei instituții care se va ocupa de protecția și urmărirea penală a infracțiunilor împotriva bugetului UE și a intereselor financiare ale Uniunii. „Anual, UE pierde prin fraudă 500 de milioane de euro. Doar într-un singur an. Și vorbim numai de teritoriul UE. Să nu uităm că se duc bani europeni și în state țerțe”, spune Monica Macovei, în interviul acordat EurActiv. (#PE)

Înființarea acestei instituții vine și în contextul în care autoritățile române par decise să schimbe legile de organizare a justiției, într-un mod care nu este pe placul majorității magistraților. Totuși, se pare că ambasadorul Germaniei a reușit să îl mai înmoaie pe ministrul Tudorel Toader, care a admis indirect că ar putea să fi greșit în privința subordonării Inspecției Judiciare și a numirii procurorilor-șefi în proiectele prezentate. Ministerul Justiției a anunțat că procedura de numire în funcțiile de conducere la Ministerul Public va fi supusă unui aviz al Comisiei de la Veneția, iar Inspecția Judiciară ar putea să nu mai fie trecută în subordinea Ministerului Justiției, ci ar putea fi organizată autonom atât față de Consiliul Superior al Magistraturii, cât și față de minister.

Probabil că această implicare a statelor străine este motivul pentru care românii cred în Europa mai mult decât alți cetățeni europeni și caută, de multe ori, răspunsuri la problemele lor la Bruxelles, după cum a spus Angela Cristea, șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București. Oficialul Comisiei a mai spus că România nu este recalcitrantă ca alte state când vin indicațiile de la Bruxelles.

Acest lucru însă ar putea să se schimbe având în vedere reacția puternică a europenilor vizavi de schimbările în justiție dorite de PSD și ALDE.

Recomandarea de lectură: De ce fac oamenii inteligenți lucruri tâmpite