Parlamentarii au dovedit, încă o dată, că aleg să li se aplice doar partea legii care îi avantajează.

„Scut de plumb” în jurul ministrului, au titrat televiziunile după ce deputații PSD și ALDE au respins cererea DNA de urmărire penală a fostului ministru delegat pentru fonduri europene Rovana Plumb în dosarul Belina.

În lupta de a-și apăra confratele, parlamentarii nu s-au dat în lături nici de la lecții de geografie - vezi explicațiile lui Eugen Nicolicea privind transformarea râului în lac - nici de la declarații care contrazic toate evidențele - același Nicolicea spunând că „parlamentarii n-au imunitate” -, dar nici de la exprimarea acelor dorințe nutrite în secret de aproape toți politicienii: ca Parchetul să nu mai aibă dreptul să ceară anchetarea vreunui parlamentar sau ministru.

„Parlamentul nu se supune decât voinței Parlamentului și spiritului și legii Constituției și a tuturor legilor care derivă din asta…Dreptul exclusiv de începere a cercetării penale a unui deputat, membru al Guvernului pentru fapte săvărșite în exercitarea funcției revine exclusiv Camerei Deputaților”, a spus Varujan Vosganian, deputat ALDE, care a fost și el salvat în trecut de colegi de ancheta DNA.

Ca de obicei când este vorba de cazuri de corupție, reprezentanții instituțiilor străine au reacționat, deși mai voalat. Ambasada SUA a transmis Agerpres că nu comentează cazuri individuale, dar, „cu toate acestea, noi credem că nimeni nu ar trebui să fie mai presus de lege și nu trebuie să se facă abuz de imunitatea parlamentară pentru a apăra pe cineva de răspundere”.

Între timp, Rovana Plumb nu mai e ministru, dat fiind că președintele Klaus Iohannis a aprobat propunerea de remaniere a guvernului Tudose. Liderii coaliției nu au asistat la ceremonia depunerii jurământului.

Însă justiția a marcat ieri o premieră. Consiliul Superior al Magistraturii nu a mai avut nevoie de nicio anchetă a Inspecției Judiciare pentru a remarca atacurile șefului Curții Constituționale asupra independenței justiției.

În Republica Moldova, Curtea Constituțională a țării a provocat o criză de guvernământ, printr-o decizie care arată că președintele Igor Dodon a încălcat legea fundamentală a țării prin refuzul de a numi un ministru, ceea ce a făcut chiar unele media de la Chișinău să afirme că președintele e suspendat. Evident, Dodon a reacționat furibund, dar mingea este acum în terenul Parlamentului moldovean.

În instituțiile europene, tema zilei de ieri a fost Brexit, după o cină la care premierul britanic Theresa May a încercat să-i convingă pe liderii UE să avanseze mai repede cu negocierile. Discuția a fost amiabilă, concluziile au fost că e nevoie ca ritmul negocierilor să se intensifice, dar negociatorul șef al UE a punctat rapid: „E nevoie de doi pentru a accelera”. Una peste alta, europenii așteaptă mai multe concesii de la britanici, dar sunt dispuși să facă și ei un pas la Summitul UE de la sfârșitul săptămânii.

Recomandarea de lectură este tot pe tema Brexit: Vânătoarea de vrăjitoare declanșată de guvernul May împotriva eurodeputaților britanici care au votat în Parlamentul European că negocierile de până acum nu au marcat progrese suficiente.