EurActiv face o trecere în revistă a celor mai sonore nume de odrasle ce beneficiază de pozițiile ocupate de părinții lor. De la premier la „simpli” parlamentari, mulți și-au aranjat copii astfel încât să aibă o viață cât mai ușoară și plină de bani.

Fie că au propriile afaceri, fie sunt angajați la instituții publice, în Parlamentul României ori în cel European, fie că au sau nu probleme penale, beizadelele politicienilor români sunt tot mai prezente în spațiul public.

De la fiica premierului Mihai Tudose până la fiul fostei senatoare Sorina Plăcintă, care și cum au putut și-au „rezolvat” copiii pentru o viață liniștită, diferită de cea a românilor obișnuiți, care muncesc pentru a-și face un rost în viață.

Rămânem la aceeași idee și vorbim despre vicepremierul Sevil Shhaideh. De fapt, despre soțul acestuia, Akram Shhaideh, care a fost angajat în funcția de consilier ca urmare a experienței acestuia în deschiderea piețelor pentru exportul ovinelor. De amintit că Akram Shhaideh este un susținător al regimului de la Damasc, adică al lui Bashar al-Assad. #AGRI

În cealaltă parte a ocanului Atlantic, Donald Trump încearcă să pară echidistand față de violențele din Charlottesville și dă vina atât pe rasisști, cât și pe cei anti rasism. „Aveți de o parte un grup care este agresiv. Și aveți de cealaltă parte un grup care este, de asemenea, foarte violent”, a spus Trump, provocând mult mai multe reacții negative decât pozitive.

Declarațiile cel puțin ciudate ale lui Donald Trump susnt contrate și la nivel oficial. Premierul britanic Theresa May a reacționat la declarațiile președintelui american: Nu văd nicio echivalență între cei care propun viziuni fasciste și cei care se opun lor.

Și acasă, în România, treburile sunt complicate. Ministrul Justiției, care încearcă să facă un joc echidistant, nu face altceva decât să se lupte cu cei care încă se opun circului.

Tudorel Toader anunță că va sesiza Inspecția Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii în legătură cu refuzul procurorului general Augustin Lazăr de a trimite la Parlament un dosar penal, fie el clasat pentru moment. Toader invocă cooperarea loială între instituții, în timp ce Lazăr se ține tare și spune că legea nu-i permite să scoată un dosar nepublic din sediul Parchetului. Cei doi au vorbit miercuri la telefon.

Încheiem tot cu Tudorel Toader, ministrul Justiției, care se declară mirat de scăpările legii. „Eu sunt surprins (...) că Puiu Popoviciu a putut să plece din țară exact înainte de hotărârea definitivă sustrăgându-se astfel, fie și temporar, mandatului de arestare”.

Fostul judecător al Curții Constituționale, actualmente ministru în guvernarea PSD-ALDE, uită, însă, că nimic și nimeni nu i-a interzis lui Popoviciu să plece din țară, fiind un om liber asupra căruia plana doar prezumția de nevinovăție până la condamnarea definitivă.

Cu alte cuvinte, dacă ne-am lua după ministrul care i-a înlesnit fiului să devină asistent universitar, CEDO ar trebui să ne dea cu drepturile omului în cap dacă s-ar lua măsuri asiguratorii nedelicate. E drept, ceva ar trebui făcut, totuși, pentru a mai rări aceste „evadări” din țară cu puțin timp înainte de condamnare.