Cu ochii la taxa de solidaritate a lui Ionuț Mișa, uităm, uneori, contextul european și internațional.

Ministrul de finanțe s-a lansat în explicații aiuritoare, încercând să ne convingă că, dacă ceva crește, de fapt scade, că o taxă este contribuție, dar de fapt banii ajung la bugetul de stat și că nici angajatorul și nici angajații nu o vor simți, dar va ajuta totuși bugetul. Pe scurt, taxa de solidaritate renaște, dar nu ca pasărea Phoenix, ci mai degrabă ca monstrul lui Frankenstein. Iar oponenții guvernului chiar au avut motive să taxeze afirmațiile lui Ionuț Mișa.

Mai ales că, după ce a încercat să spună că banii colectați suplimentar vor merge spre proiecte sociale, ministrul Mișa s-a arătat insensibil la solicitările cadrelor medicale care au protestat ieri în centrul Capitalei.

Un alt ministru a dat ieri cu bâta-n baltă. După ce a anunțat, în repetate rânduri, că va consulta Comisia de la Veneția în privința unor modificări la legile justiției, ministrul Tudorel Toader pasează această sarcină lui Florin „Altă Întrebare” Iordache. Oficial, dezbaterea legilor în speță va trece în sarcina Parlamentului, fără a mai fi adoptate de Guvern, iar Iordache - artizanul Ordonanței 13 - este șeful unei Comisii speciale înființate de parlamentari pentru a modifica legislația din domeniul justiției. Dar Toader a făcut acest anunț joi, deși miercuri anunțase că a redactat deja solicitare pentru avizul Comisiei de la Veneția.

La Bruxelles, liderii europeni încearcă să transmită un mesaj de unitate, la un summit ce reunește șefii statelor UE, chiar în timp ce Spania se pregătește să suspende autonomia Cataloniei.

Recomandarea de lectură: Creșterea economică record cu care se tot laudă guvernanții și pericolele acesteia în New York Times.