Ministrul Justiției merge săptămâna viitoare la Bruxelles pentru a-i prezenta prim-vicepreședintelui Comisiei Europene proiectul de modificare a legilor Justiției care nu se mai află la el. Tăriceanu încearcă să omoare la CCR dosarul „Belina”.

Ministrul Justiției a anunțat că va merge la Bruxelles, acolo unde are programată o întâlnire cu numărul doi din Comisia Europeană, Frans Timmermans.

Subiectul este proiectul de modificare a legilor Justiției, iar Tudorel se duce, declarativ, să discute cu oficialul european despre ce propune el. Problema e că proiectul nu se mai află la Tudorel Toader, pentru că a fost preluat de Parlament pentru a fi inițiat și apoi adoptat, cine știe în ce formă, de coaliția PSD-ALDE.

Practic, Tudorel Toader face o plimbare la Bruxelles unde îi va spune lui Timmermans că nu prea mai au despre ce să discute. Păcăleală tipic românească.

Dosarul „Belina”, piatra de moară din cârca lui Liviu Dragnea, ar putea avea aceeași soartă ca celebra anchetă declanșată după OUG 13. Adică să fie omorâtă la scurt timp după declanșare.

Călin Popescu Tăriceanu se dovedește a fi coada de topor cu care Curtea Constituțională va tăia dosarul în bucățele, iar ancheta nu va mai putea fi vreodată reluată. Știm cu toții poziționarea CCR față de dosarele DNA și grija de a salva liderii PSD de la o judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Tot despre DNA: un alt lider al PSD a stat două ore în biroul procurorilor care anchetează concesionarea bazei sportive Cutezătorii către fostul tenismen Dinu Pescariu, cel care împărțea șpăgi prin guvern pentru licențe Microsoft.

Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației, a fost citată în calitate de martor. Numele ei apare în afacere, dar semnătura este a favoritului ei, Mihnea Costoiu, fost secretar de stat.

Rămânem în zona PSD-ALDE. Legea pensiilor, pe care Partidul Social Democrat promisese că o va adopta până la 1 octombrie, se amână „cu grijă”, deși trebuia să intre în vigoare la 1 ianuarie, conform „bibliei” de guvernare.

În schimb, liderii coaliției de guvernare au decis ca plata defalcată a TVA se va aplica, dar într-o variantă mult diluată. Rămâne în picioare legea salarizării, dar mai ales trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

De la guvern aflăm că noul ministru al Transporturilor, Felix Stroe, a declarat înflăcărat că va continua tot ce s-a făcut acum la minister până la preluarea mandatului de la predecesorul său, Răzvan Cuc.

Tragem ușor concluzia că activitatea și rezultatele vor fi zero, dacă e să ne uităm la faptul că Răzvan Cuc a fost remaniat pentru că nu a avut rezultate.

Președintele Klaus Iohannis a fost sunat de președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, cu care a avut o discuție despre legea educației recent adoptată și care-i afectează pe etnicii români din Ucraina.

Iohannis și-a reafirmat nemulțumirea față de adoptarea Legii, care produce efecte negative asupra dreptului la educație în limba maternă al persoanelor aparținând minorităților din Ucraina, inclusiv cea română.

Veștile proaste vin dintr-un sondaj al UE. Trei din cinci români apreciază că România a beneficiat de statutul de membru al Uniunii Europene, dar mai puțin de jumătate mai cred că acest lucru este bun în continuare, potrivit unui sondaj al Parlamentului European. #PE

Recomandarea de lectură vine din SUA, iar personajul principal negativ este președintele Donald Trump, cel care a promis un pumn de bani unui părinte ce și-a pierdut fiul în războiul din Afganistan. Nu i-a dat banii niciodată.