Încă o seară de duminică cu proteste s-a încheiat la București. Tensiunile dintre Turcia și Olanda escaladează rapid și par a fi departe de a se încheia. Leonard Orban a explicat cum vede România viitorul UE.

Protestatarii s-au adunat, din nou, duminică seara, în fața Guvernului începând cu ora 18:00 în urma unui eveniment anunțat pe Facebook, intitulat "Stop Joc. În democrație, corupții stau la pușcărie". Manifestanții au plecat, de data aceasta, și într-un marș spre Palatul Parlamentului, unde au scandat, au cântat imnul național și au aprins lanternele telefoanelor mobile.

Motivele pentru care au loc din nou proteste sunt acelea că "OUG 13 revine pe filieră parlamentară - PSD intenționează să grațieze faptele de corupție. Este esența prescurtată a amendamentelor propuse de senatorul PSD Șerban Nicolae, Romania o sa intre in faliment, pe modelul Greciei, din cauza ministrului Municii, Lia Olguța Vasilescu, care a anunțat că salariile bugetarilor mai mici de 4.000 de lei se vor dubla, dar și din cauza OUG 9, care permite primăriilor să cheltuiască bani care încă nu există", potrivit organiatorilor.

În ultimele două zile, tensiunile diplomatice dintre Turcia și Olanda au escaladat rapid. Totul a începutul după ce guvernul olandez a interzis aterizarea la Rotterdam a ministrului turc de externe Mevlut Cavusoglu, care voia să participe la un miting de susținere a puterilor prezidențiale din Turcia.

Erdogan a descris atitudinea guvernului olandez ca o "rămășiță" a nazismului și a lăsat să se înțeleagă că avioanele olandeze cu diplomați nu vor mai ateriza de acum înainte nici în Turcia.

Sâmbătă seara, autoritățile olandeze l-au expulzat și pe ministrul turc pentru probleme sociale și familie, Betul Sayan Kaya, înapoi în Germania, fapt ce a dus la proteste atât în Ankara, cât și la Rotterdam.

Iar, înapoi în țară, consilierul prezidențial Leonard Orban a prezentat motivele pentru care România nu se poate asocia grupului de la Visegrad în discuțiile privind viitorul UE: pentru că există "viziuni diferite".

Șeful Departamentului Afacerilor Europene a mai vorbit și despre Declarația de la Roma, care ar urma să fie semnată pe 25 martie, în cadrul unui summit UE și care ar putea să conducă la ideea unei Europe cu mai multe viteze și nu a exclus varianta ca România să nu semneze textul.

El a subliniat că "orința României este să fie cât mai aproape de nucleul care avansează la nivelul UE" și a asigurat că "riscul dezintegrării UE nu este major acum". A menționat și OUG 13, despre care a spus că a fost un "deserviciu" major pentru România, care a consolidat în UE neîncrederea în țara noastră și în ireversibilitatea reformelor din ultimii ani.

#THEUNCOUNTRIED


EurActiv Romania, a lansat, săptămâna trecută, o secțiune multimedia cu și despre refugiații stabiliți în Europa.

The Uncountried a început cu povestea lui Elias - un refugiat sirian, devenit profesor în Bulgaria: „Am lăsat în urmă tot. Mi-am părăsit mama, familia, acolo. Tot ce era prețios pentru mine a rămas în Siria.”

Partea I: „Am scăpat de moarte”
Partea a II-a: „Acum, sunt profesor în Sofia”

La sfârșit de săptămână am continuat cu povestea lui Sanjar și a celor doi frați ai săi care au mers zile întregi închiși în camion, au dormit în pădurile Bulgariei, printre sălbăticiuni, iar acum caută un loc de muncă în Romania: „Am fugit să nu fiu ucis. Familia a vândut tot și banii i-am dat traficanților”.