Când lumea încă jelea morții din Nisa, o parte a armatei turce s-a decis că Erdogan a stat destul la putere. Din nefericire pentru soldații implicați, președintele turc a găsit suficient suport popular și lovitura de stat nu a reușit.

Pe Facebok a circulat în acest sfârșit de săptămână un meme care spune că Tarantino regizează 2016. Și nu e de mirare, date fiind evenimentele din prima jumătate de an. Iar ultimele zile ale săptămâni trecute nu au făcut excepție.

Când Europa încă deplângea morții din absurdul atac terorist de la Nisa - unde un francez de origine tunisiană a intrat intenționat cu camionul în mulțime - o facțiune a armatei turce a decis că Erdogan a stat prea mult la putere și a ocupat cu tancurile podurile de peste Bosfor și aeroportul Ataturk.

Președintele Turciei, aflat în vacanță, a avut însă timp să se ridice cu avionul prezidențial în aer și - ce ironie! - să se adreseze populației prin intermediul social media și a unei televiziuni private - pe care a încercat de-a lungul anilor să le suprime. Populația a reacționat la îndemnul lui Recep Erdogan de a ieși în străzi „pentru a apăra democrația”, iar soldații rebeli au cedat voinței populare și forțelor armate loialiste.

Acum, Erdogan vede cale liberă pentru a-și întări puterea, iar armata - care până acum a reușit să-și păstreze independența față de liderul de la Ankara - se vede la celălalt capăt al puștii. Peste 6.000 de persoane au fost arestate în weekend în Turcia, unde acum se vorbește de reintroducerea pedepsei cu moartea.

Pe măsură ce apele dădeau semne de liniștire în Turcia, ochii Europei s-au întors spre Nisa, iar lumea încearcă să înțeleagă cum pot avea loc astfel de atacuri, deși orașul era pregătit pentru un atentat terorist. Nu este de mirare că organizația jihadistă Stat Islamic a revendicat atacul, spunând că șoferul de camion a acționat la ordinul ei.

Și românii au fost printre cei răniți în atacul de joi seara.

În acest context tragic, pălesc veștile despre un alt eveniment care părea de neimaginat în urmă cu doar două luni - ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Și totuși, britanicii par hotărâți să meargă pe acest drum, refuzând organizarea unui al doilea referendum pe această temă, ba chiar a fost avansată o posibilă dată pentru Brexit.

Peste Ocean, problemele americanilor sunt de cu totul altă natură, dar nu mai puțin tragice. De câteva săptămâni, discuțiile privind violența poliției asupra populației de culoare au luat o altă turnură, ați ghicit, violentă. Iar duminică, în orașul Baton Rouge din Louisiana - unde uciderea unui afro-american în urmă cu zece zile a dat startul protestelor din întreaga țară - un alt afro-american a omorât trei polițiști și a rănit alți trei, într-un violent atac armat.

Un material chiar pe această temă - un articol The Guardian despre producția de arme și muniție - este recomandarea de lectură a zilei.