Britanicii merg joi la vot și vor decide dacă scot sau lasă Marea Britanie în UE. Ce se întâmplă cu Europa după acest referendum? Ce câștigă și ce pierde Marea Britanie? La noi, parlamentarii au alte griji: să scape de conflictul de interese.

Aproximativ 46,5 milioane de britanici cu drept de vot sunt așteptați, joi, să voteze la referendum pentru rămânerea sau ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

EurActiv vă propune o analiză prin care încercăm să explicăm ce se va întâmpla în cazul unui vot favorabil sau în cazul unuia nefavorabil.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nu va demisiona în cazul în care britanicii vor vota ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană, dar apreciază că Brexit-ul ar fi un "act de automutilare" pentru britanici. Premierul Cameron, în schimb, crede că în cazul unei rămâneri în UE, va apărea un val de investiții în Marea Britanii.

Sondajele arată o luptă strânsă între susținătoriii Remain și cei ai Leave. Indiferent de rezultatul referendumului de joi, românii care muncesc sau care vor dori să caute un loc de muncă în Marea Britanie vor fi afectați.

Parlamentarii au votat parcă cu ambele mâini dezincriminarea conflictului de interese pentru cei care și-au angajat rudele la cabinetele parlamentare până în 2013. Doar un singur parlamentar s-a abținut, iar 306 au votat „pentru”.

Fostul ministru al Economiei și Comerțului, Dan Ioan Popescu, a fost citat pentru miercuri la DIICOT, unde i se comunica faptul că este suspect în dosarul ștergerii datoriilor Rompetrol. Sebastian Vlădescu și Gheorghe Pogea au aflat și ei același lucru.

Nu mai contează câte „cărți” scrie un deținut în penitenciar. Asta pregătește Raluca Prună, ministrul Justiției, în conținutul unei ordonanțe de urgență pentru săptămâna viitoare. Practic, oricâte „lucrări științifice” ar elabora, doar 20 de zile vor câștiga.