La circa un an și jumătate de la scandalul cozilor la secțiile de vot din străinătate, DNA cere Senatului aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Titus Corlățean, ministrul de Externe de atunci.

Mii de români din străinătate nu au putut vota în cele două tururi ale alegerilor prezidențiale din 2014, din cauza numărului mic de secții de vot înființate. Luni, procurorii anticorupție au cerut Senatului aviz pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru de Externe, Titus Corlățean.

Senatorul PSD este acuzat că a încălcat procedurile legale și a organizat discreționar secțiile de votare din străinătate, obținând un folos necuvenit pentru candidatul propus și susținut de partidul din care făcea și el parte. 

Judecătoria Sectorului 5 a decis ca, timp de două luni, firma Hexi Pharma să nu poată să înceapă procedura de dizolvare sau lichidare, să nu fuzioneze sau divizeze, să nu înstrăineze activele, să nu diminueze capitalul social și să nu facă niciun fel de transferuri bănești sau plăți.

Totodată, în această perioadă îi este interzisă și producerea sau comercializarea de produse biocide.

Rămânând tot la justiție, trebuie remarcat un caz penal mai rar întâlnit în România: omul de afaceri George Copos este urmărit penal pentru că ar fi plagiat o lucrare, în timp ce se afla la închisoare. Pentru această lucrare, numită "Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țara Românească și Moldova (secolele XIV-XVI)”, Copos a primit o reducere a pedepsei de 30 de zile.

Așa cum anunțase anterior, ANAF a publicat lista cu datornicii persoane fizice care au adunat restanțe de peste 1.500 lei fiecare, până la 31 martie fiecare. Primul în top: primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, cu datorii la stat în valoare de 232 milioane de lei.

Alte nume sonore: finanțatorul clubului CSA Steaua, George Becali, oamenii de afaceri Silviu Prigoană și Cristian Țânțăreanu, dar și fostul ministru de Finanțe Eugen Teodorovici.

Ministrul Achim Irimescu ne-a reamintit că România a pierdut aproape două miliarde de euro din fondurile pentru agricultură în exercițiul financiar 2007-2013, din cauza proastei gestionări și a managementului defectuos al fondurilor europene. 

Există și motive de consolare, dar și ele destul de amare: la nivel general, rata curentă de absorbție a fondurilor europene depășește cu puțin 66%.

Pe plan extern, Siria, țară sfâșiată de un conflict civil sângeros, a intrat în atenția Al-Qaida. Organizația teroristă din Pakistan, slăbită de bombardamentele CIA cu drone din ultimii ani, a decis că viitorul rețelei stă în Siria, unde a trimis în secret mai mulți veterani, după cum spun oficiali americani și europeni din cadrul serviciilor de informații.

Un cartier general în Siria ar însemna că Al-Qaida ar fi la o distanță foarte mică de Europa.

Recomandarea de lectură a redacției: O cronică BBC la ultimul film al regizorului Steven Spielberg -  ”The BFG”.